друкувати


«Стартовий пакет» необхідний сімейним фермам

9 грудня 2016, 09:42

Держава має виділяти на створення сімейних ферм цільові безповоротні кошти. Про це повідомив в інтерв’ю АФЗУ президент Асоціації фермерів та приватних землевласників Іван Томич.

«Ми пропонуємо простий варіант: стартовий пакет. Щось схоже на той, який вибираємо, коли купуємо мобільний телефон. Отже, зареєстрував сімейну ферму – ось тобі стартовий пакет. Ми поки що ведемо дискусію, поки що не відпрацювали практичного підходу до застосування. Наша пропозиція – 50-100 тис. грн на господарство», — зазначив він.

За його словами, це цільові безповоротні кошти. Тобто – перелік призначення і рахунок у казначействі, суто на основні пріоритетні напрямки для створення сімейної ферми.

Але разом зі стартовим пакетом отримуєш податкові преференції, певні соціальні гарантії, включно з пенсійним забезпеченням. Себто отримуєш шанс виходити на інфраструктуру аграрного ринку і можливості кооперуватися», — зазанчив він.

Також додав, що саме на кооперування сімейних ферм має обов’язково бути друга цільова підтримка. На спільне будівництво кооперативного овочесховища чи холодильника для зберігання молока.

Кожному суб’єктові кооперації через казначейство визначена сума для створення таких об’єктів переробки чи зберігання сільгосппродукції. Це не надто великі гроші», — переконаний Томич.

Також додав, що якби уряд виділив обіцяні 3 млрд, вже у 2017 р. почалися б процеси зміни села, сільських територій, селянина і його ментальності. Люди почали б привчатися до іншого життя.

Свого часу, отримавши обіцянку фінансування, ми розраховували 70% виділити на ці стартові пакети і 30% – на підтримку кооперування. З поступовим розширенням другого сегменту. Тепер, звісно, з тими крихтами фінансування, це нереально», — підсумував він.

kurkul.com