друкувати


Конкурс з продажу ОПЗ став провальним

7 грудня 2016, 13:47

Невдалий повторний конкурс з продажу 99,567% акцій ПАТ "Одеський припортовий завод" (ОПЗ) продемонстрував нездатність Фонду держмайна (ФДМ) у його нинішньому стані і при нинішньому керівництві ефективно проводити приватизацію. Про це повідомив прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

За його словами, останній конкурс з приватизації ОПЗ показав, що інституція (ФДМ - ІФ) просто абсолютно нездатна ефективно провести приватизацію, не здатна управляти державним майном.

"Я б позвільняв всіх, хто управляє Фондом держмайна України. Якби це були мої повноваження, всі були б вже звільнені", - заявив він.

ФДМ всупереч усталеним традиції зволікає з оголошенням підсумку прийому заявок на участь в конкурсі з продажу 99,567% акцій ПАТ "ОПЗ", термін подачі яких закінчився 6 грудня. У той же час, згідно з даними першого заступника голови правління ОПЗ Миколи Щурікова, заявки відсутні.

Про бажання купити ОПЗ заявляли група DCH харківського бізнесмена Олександра Ярославського, ПрАТ "Укрнафтобуріння" Ігоря Коломойського і Віталія Хомутинника, IBE Trade Corp (США) і Amjad Investments (ОАЕ).
Однак перед завершенням терміну прийому заявок DCH Ярославського повідомила про рішення відмовитися від участі в конкурсі на умовах, запропонованих ФДМ. Згідно із заявою групи, після підписання договору про конфіденційність, отримання доступу до даних про діяльність заводу та їх аудиту було виявлено значно більша, ніж заявлялося, кредиторська заборгованість. Іншими причинами відмови DCH назвала ініційовану щодо ОПЗ розгляд в Антимонопольному комітеті України, виконавче провадження і неможливість очної участі в переговорах про умови і положення договору купівлі-продажу акцій.

У день закінчення прийому заявок на конкурс критиці дії Фонду через підконтрольне І.Коломойському агентство УНІАН піддала також і компанія "Укрнафтобуріння". Її представник вказав на однобічність договору в зобов'язаннях для потенційних покупців, відсутність повної інформації про борги, недостатня увага до потенційних покупців. У той же час представник "Укрнафтобуріння" промовчав про те, чи подавала компанія заявки на конкурс.

Микола Щуріков в своєму блозі в Facebook пояснив черговий зрив продажу заводу "бездіяльністю ФДМ".

Нагадаємо, Кабінет міністрів знизив стартову ціну ОПЗ на повторному конкурсі, який повинен відбутися 14 грудня, в 2,6 рази в порівнянні з невдалим конкурсом в липні цього року - до 5,16 млрд грн.

Підприємство випускає хімічну продукцію, займається також перевалкою аміаку на морський транспорт. Завод в 2015 році отримав чистий прибуток 211 млн грн проти чистого збитку 270 млн грн роком раніше, чистий дохід зріс в 2,1 рази - до 11,195 млрд грн.

Інтерфакс