друкувати


Про довгострокове кредитування з низькими відсотками можна говорити після відкриття ринку землі — Охріменко

22 січня 2016, 08:28

Згідно звіту  Global Competitiveness Report Всесвітнього економічного форуму у Давосі, українські банки — найгірші у світі. На думку економіста Олександра Охріменко, в українському законодавстві необхідно навести лад для того, щоб банківська система України почала кредитувати

Загальна банківська система України — не досконала, вважає він. Причини цього, на його думку, варто шукати у політичних рішеннях влади і в діях Національного банку України (НБУ). Як відзначає Охріменко, прийняття додаткових законопроектів не поліпшить ситуації, бо проблеми із "застоєм" кредитування потрібно шукати у діючих документах та вносити зміни.

Ще одна невирішена проблема — судові стягнення застав, підкреслює він. Законопроект щодо цього прийнятий, проте його необхідно доопрацювати. Крім того, багато нормативних протиріч стосуються саме НБУ, що заважає банкам нормально функціонувати, і як наслідок — кредитувати економіку.

«Нормативно-правові постанови щодо НБУ необхідно переробити і створити банкам умови, вигідні для видачі кредитів. Зокрема, слід вирішити, що далі робити з валютним ргулюванням, яке посилює недовіру до дій Нацбанку", — говорить економіст.

Олександр Охріменко ввважає, що цього року кредитні ставки не зростатимуть, бо немає попиту на банківські позики з боку бізнесу. Мало підприємців можуть дозволити собі позичати гроші під такі високі відсотки, вважає він. 

Одним із шляхів зниження кредитних ставок має бути відкриття ринку землі, коли вона стане предметом застави. Тільки тоді можна говорити про довгострокові кредити від іноземних банків», — підкреслює економіст.