друкувати


Збиток від ухилення податків з використанням сільгосппідприємств перевищив 1 млрд грн

6 грудня 2016, 18:21

В аграрному секторі зберігається негативна тенденція використання сільськогосподарських підприємств у схемах ухилення від оподаткування, штучного формування податкового кредиту та негативного значення податку на додану вартість. Про це сьогодні під час прес-конференції заявив перший заступник голови ДФСУ Сергій Білан.

За його словами, на цьому секторі, де десятиліттями діє система корупції і хабарництва на усіх рівнях, було зосереджено особливу увагу податкової міліції в поточному році.

"Впродовж 2016 року розпочато 84 досудових розслідування, пов'язані із неправомірним використанням сільськогосподарськими підприємствами пільг під час нарахування ПДВ, сума встановлених збитків за вказаною категорією кримінальних проваджень складає більше мільярда гривень", - зауважив Білан.

Він наголосив, що штучно сформований податковий кредит з ПДВ надалі використовується експортерами або реалізується в адресу транзитно-конвертаційних груп шляхом оформлення безтоварних операцій, що створює передумови для зменшення прибуткової частини бюджету і завдає значних економічних збитків державі.

Білан зазначив, що у Львові було викрито діяльність посадовців одного з підприємств, які з метою мінімізації податкових зобов'язань впродовж 2016 року здійснювали нетипові експортні поставки соняшникової олії і зернових, незаконно сформувавши при цьому більше 22 млн грн податкового кредиту з ПДВ. За результатами проведених заходів виявлено і вилучено більше 18 т соняшникової олії орієнтовною вартістю 400 млн грн. Наразі на вилучений товар накладено арешт.

Урядовий портал