друкувати


Березовська: Із прийняттям закону Кутового про органіку збільшиться кількість виробників

6 грудня 2016, 08:19

Прийняття законопроекту міністра аграрної політики та продовольства Тараса Кутового про органічне виробництво підвищить захищеність ринку.

Про це у інтерв'ю Kurkul.com повідомила голова громадської спілки виробників сертифікованої органічної продукції «Органічна Україна» Олена Березовська.

Зокрема, вона зазначила, що конкуренція серед виробників органіки України недобросовісна і відповідальності немає, бо немає урегульованого ринку. 

«Регулювання може відбутися лише за тими законами, які вже більш-менш урегульовані, наприклад, Закон України «Про недобросовісну конкуренцію» чи Закон України «Про захист прав споживачів». Зрозуміло, що і вони недосконалі, але без них цього проекту про органічне виробництво, який зараз на розгляді Комітету не було б взагалі. Тобто з прийняттям цього закону не можна буде продавати органічне, якщо воно не є органічним. Це перше. Це і економічна мотивація для виробника, яка підтверджується довірою споживача. Адже одним із аспектів є простежуваність. І законопроект передбачає створення операторів (крім реєстру органів сертифікації та реєстру насіння). Це означає, що споживачі, які будуть в реєстрі точно будуть органічними. Зайти і перевірити цю інформацію зможе кожен і це, відповідно, збільшить довіру до органічнічної продукції, її стане більше і до неї збільшиться доступ. Адже зараз асортименту немає, це некомфортно для споживача, адже продукти потрібно вишукувати, довго замовляти і т.д. А цей законопроект захищає і виробника, і споживача одночасно», — повідомила Березовська.

Дізнавайтеся першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter та з каналу в Telegram. Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!