друкувати


Гройсман заявив про відродження українського тракторобудування

3 грудня 2016, 13:08

Прем'єр-міністр України визнав, що сільськогосподарське машинобудування в країні перебуває в стані глибокої кризи. Про це повідомив Володимир Гройсман 2 грудня в Києві, під час свого виступу на Другій міжнародній торгово-промислової конференції «Зони вільної торгівлі: можливості та виклики для України і партнерів».

«Доопрацювати "до ручки", що, врешті-решт, українського трактора не існує», - сказав прем'єр.

Галузеві експерти вважають, що до такого висновку політика підштовхнула ситуація, яка складається на ПАТ «Харківський тракторний завод» - найбільшому вітчизняному підприємстві сільськогосподарського машинобудування, колись забезпечував відповідною продукцією потреби агропромислового комплексу усього Радянського Союзу.
Зараз, починаючи з березня 2016, завод не діє через необгрунтований тиск, що чиниться різними структурами. Новий інвестор, який взяв на себе відповідальність за відродження легендарного підприємства, висловлює зацікавленість у модернізації ХТЗ, проте блокування третіми сторонами роботи заводу не дають можливості відновити виробництво.

Крім того, сьогодні тут складається загроза втрати унікального кадрового ресурсу - незважаючи на те, що новий власник з власних коштів погасив всю накопичену до його приходу заборгованість із зарплати, цінні працівники підприємства починають звільнятися. Політики найвищого рівня неодноразово висловлювали свою підтримку ХТЗ.
Про необхідність влади втрутитися в ситуацію в різні періоди говорили міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, секретар Національної інвестиційної ради Борис Ложкін, представники регіонального самоврядування та ін. Про стан справ на виробництві інвестор говорив під час особистих зустрічей з Президентом України Петром Порошенко, послом США в Україні Марі Йованович, а також з її попередником Джеффрі Пайеттом. Підтвердженням наявності підтримки на найвищому рівні експерти почули і в сьогоднішній заяві Володимира Гройсмана.

Я думаю, що в наступному році буде якісний конкурентний трактор, який можемо використовувати десятками тисяч одиниць в сільськогосподарській діяльності. Це буде означати, що в машинобудування починається відновлення. Ми створюємо додаткову вартість, ми створюємо нові робочі місця», - зазначив прем'єр-міністр України.

В цілому, така позиція повністю збігається в раніше озвученими Володимиром Гройсманом тезами про значимість сільськогосподарського машинобудування для вітчизняної економіки.

У нас є величезна потреба в українських тракторах. Десятки тисяч одиниць нам потрібні сьогодні на полях України, а ми поки що не можемо їх проводити, хоча потужності у нас є», - заявляв прем'єр-міністр у вересні поточного року.

Агро Перспектива