друкувати


«Тіньова приватизація» держпідприємств в АПК — Зубрицький

17 лютого 2016, 09:36

Аграрні підприємства штучно заганяються в борги, а потім за цими боргами у них відсуджують майно, підприємства залишаються державними, але активів у них вже немає. Про це розповів радник міністра агрополітики Олексій Зубрицький.

Міністерство фінансів має намір оцінити фіскальні ризики від роботи державних підприємств. Все для того, щоб мінімізувати негативний вплив діяльності цих підприємств на бюджет і фіскальну політику країни в цілому.

За його словами, 115 млрд грн збитків держпідприємств — це 6 тис. грн з кожного працюючого українця, які він заплатив через податки.

«В минулому році розрахункові доходи від приватизації оцінювалися в 17 млрд грн. При цьому план був виконаний на менш ніж на 1%, а збитки склали 115 млрд. Це абсурдна ситуація, коли ми втрачаємо більше, ніж розраховуємо заробити», — розповів Зубрицький.

На його думку, багато державних підприємств «давно перестали бути народними».

«Аналізуючи те, що відбувається з аграрними підприємствами, ми виробили термін — тіньова приватизація. Державні підприємства штучно заганяються в борги, а потім за цими боргами у них відсуджують майно. Вони начебто державні, але активів у них вже немає», — повідомив радник міністра.

Нагадаємо, раніше заступник голови ФДМ Наталія Лебідь заявила, що далеко не на всі всі об'єкти, що підлягають приватизації, є попит. Тільки кожен сотий з опитаних в ході недавнього соцопитування позитивно ставиться до повної приватизації держпідприємств.

AgroPolit.com