друкувати


Через дії "Укрзалізниці" 2 області не можуть зібрати врожай

23 листопада 2016, 16:24

Неналежне виконання обов'язків «Укрзалізницею» призвело до зупинки збирання врожаю в двох областях, і відвантаження зерна на експорт.

Про це йдеться в листі-зверненні генерального директора ТОВ «СП «НІБУЛОН»Олексія Вадатурського до голови Кабінету міністрів України Володимира Гройсмана, міністра інфраструктури України Володимира Омеляна, міністра аграрної політики і продовольства України Тараса Кутового, голови Луганської обласної державної адміністрації - керівника обласної Військово-цивільної адміністрації Юрія Гарбуза, голови правління ВАТ «Українська залізниця» Войцеха Балчуна.

Зокрема, згідно з документом, «Укрзалізницею» протягом жовтня-листопада не був виконаний узгоджений план подачі вагонів-зерновозів. Так, у жовтні з 2594 запланованих вагонів було подано 432 (16,6%), в листопаді з 2722 - 161 (5,9%).

В результаті, через неподання вагонів під навантаження зерном, на полях тільки Луганської області під загрозою загибелі виявилося більше 250 тис. тонн зерна пізніх зернових і олійних культур. «Зернові склади в м. Старобільськ, смт. Білокуракине та с. Солідарному Луганській області змушені зупинити прийом зерна нового врожаю через наповненості складських ємностей. Крім того, ТОВ «СП «НІБУЛОН» в рекордно короткі терміни побудувало і прийняло в експлуатацію новий перевантажувальний комплекс для цілодобової відвантаження зерна на залізничний транспорт в м. Сватове Луганської області, який здатний відвантажувати зерно маршрутами по 54 вагона. Втім, через неподання залізницею вагонів, ми змушені зупинити збір врожаю на наших полях на території Луганської області в обсязі понад 20 тис. тонн.

Крім наших підрозділів на території Луганської області прийом та сушка зерна нового врожаю вимушено зупинені і на території Полтавської області (станції Скороходово, Решетилівка, Ромодан, Глобине, Мар'янівка)», - йдеться в листі.

Також невиконання «Укрзалізницею» обов'язків за поданням вагонів в запланованому обсязі призвело до простою на рейдах Миколаївського морського порту суден закордонного плавання (Olga, OZGUR AKSOY, Pride, Cristopher Oldendorff, Amazon, Genco Knight, BALTIC HARE, Sth Sydney, The Able і Marbella) , які через відсутність вантажу, обумовленого зривом залізничних перевезень, знаходяться на вимушеному простої без вантажних операцій протягом 15-20 діб. Загальний розмір збитків від вимушеного простою судів тільки в листопаді поточного року вже перевищує $ 700 тис.

«Зрив виконання зовнішньоекономічних контрактів на поставку українського зерна на експорт призводить до ненадходження валютної виручки в Україну і негативно впливає на валютообмінний курс національної грошової одиниці, а також на стан платіжного і торгового балансів», - наголошується в листі.

Також звертається увага на те, що в Україні проблема з подачею вагонів-зерновозів виникає не через їх брак, а через відсутність організації праці, планування і організації перевезень на залізниці. Крім того, повідомляється про «непрозору передачу вагонів інвентарного парку в управління приватним експедиторським компаніям, що призводить до розвитку корупції і подорожчання перевезень на $ 3-5 /т».

У зв'язку з цим ТОВ «СП« НІБУЛОН» пред'являє ПАТ «Українська залізниця» претензії і позови про відшкодування за рахунок залізниці завданих невиконанням планів перевезень збитків, включаючи втрати від загибелі і псування зерна на полях, вимушеного простою суден закордонного плавання в морському порту і т.д., а також звертається до В.Гройсману «невідкладно надати Мінінфраструктури та ПАТ «Українська залізниця» вичерпні вказівки щодо усунення в найкоротші терміни допущених недоліків в роботі залізниці і забезпечення ритмічних перевезень зернових вантажів ТОВ «СП «НІБУЛОН» залізничним транспортом загального користування відповідно до поданих заявок і узгоджених планів перевезень».

УЗА