друкувати


Розкрито схему незаконного заволодіння землями на Хмельниччині

21 листопада 2016, 12:54

Прокуратура Хмельниччини продовжує протидію незаконному заволодінню землями на території області. Про це повідомляє прес-служба ГПУ.

Зокрема, прокуратурою області викрито злочинну схему виведення земель із комунальної власності вартістю понад 18 млн грн та подальшого їх привласнення приватною структурою.

У 2015 році, група осіб, діючи за попередньою змовою між собою та достовірно знаючи, що земельні ділянки загальною площею 17,6 га належать територіальній громаді міста Хмельницький, вирішила заволодіти ними у протиправний спосіб.

Для цього спільники підшукали 22 особи з числа мешканців області і схилили їх до «співпраці». Увійшовши в зговір зі службовими особами однієї з сільських рад та управління Держгеокадастру в районі, зловмисники сфальсифікували рішення сесії сільради, датованого 1997 роком, про нібито передачу у власність цим 22-м громадянам земельних ділянок площею по 0,8 га кожна, а також підробили державні акти на право власності на них.

Згодом, у ліцензованій землевпорядній організації було замовлено виготовлення технічних документацій із відновлення меж земельних ділянок в натурі (на місцевості), за потурання посадовців управління Держгеокадастру земельним ділянкам присвоєно кадастрові номера, а в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно за відповідними громадянами зареєстровано право приватної власності на землю.

Після злочинних маніпуляцій земельні ділянки, розташовані єдиним масивом, одночасно продані товариству з обмеженою відповідальністю, власником якого є мешканець іншої області.

Прокуратурою з’ясовано, що ці землі відповідно до постанови Верховної Ради України відносяться до меж міста Хмельницького ще з 1995 року і жодним рішенням міської ради у користування чи у власність не передавались.

Таким чином, унаслідок протиправних дій 17,6 га земель неправомірно вибуло із власності територіальної громади міста, чим завдано їй збитків на суму понад 18 млн гривень.

За вищевказаними фактами прокуратурою області розпочато кримінальне провадження щодо шахрайства, вчиненого в особливо великих розмірах, використання завідомо підроблених документів, зловживання службовим становищем, а також службового підроблення, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 4 ст. 190, ч. 4 ст. 358, ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 366 КК України). Здійснення досудового розслідування доручено слідчому управлінню Головного управління Національної поліції в області.

Прокурорами та слідчими для викриття злочинної схеми проведено кропітку роботу та здобуто ряд вагомих доказів. Зокрема, правильно спланованими слідчими (розшуковими) діями вдалось вилучити оригінали підроблених документів та унеможливити їх знищення зацікавленими у не розкритті злочинів особами.

За результатами низки судових експертиз підтверджено підробку вказаних документів. Так, згідно з висновком судової технічної експертизи, на 19 державних актах відтиски зроблено іншими печатками, аніж ті, що вилучені в сільській раді, на решті актів відтиски взагалі нанесено за допомогою принтера.

Здобуті в процесі розслідування докази надали можливість вжити заходів представницького характеру для забезпечення повернення територіальній громаді незаконно відчужених земель. Прокуратурою області 18 листопада 2016 року до суду пред’явлено 22 позови про визнання недійсною державну реєстрацію права власності на земельні ділянки та витребування їх із незаконного володіння.

Наразі досудове розслідування у кримінальному провадженні триває, проводяться необхідні слідчі (розшукові) дії, направлені на встановлення всіх обставин кримінальних правопорушень.