друкувати


Названо потенційних покупців ДП «Укрспирт»

19 листопада 2016, 08:27

У першу чергу за придбання ДП «Укрспирт» будуть змагатися власники горілчаних заводів. Таку думку висловив у блозі АgroРolit.com радник міністра внутрішніх справ, народний депутат Михайло Апостол.

За його словами, іншу частину куплять ті, хто вироблятиме технічний спирт для фармацевтики, хімічної галузі та ще частина – біоетанолу.

«Без «заробітку» в такому випадку залишаться митники, прикордонники, фіскали та інші корумповані дозвільні й регуляторні структури. Звичайно, що з’являться ті, хто буде активно захищати «народне добро», хоча народ із 1917 р. не мав жодного стосунку до заводів, фабрик, шахт і пароплавів», — сказав він.

На його переконання, за великі кошти від реалізації цього «монстра» сподіватися не варто через велику амортизаційну зношеність, значну енергозатратність на виробництво одиниці продукції, погану якість спирту… та ще багато причин.

Функції держави – це контроль за сплатою податкових платежів за кожну продану пляшку й безмежні штрафи за продаж «лівої» горілки», — зазначив Апостол.

На його думку, роздержавлення спиртової галузі та приватизація «Укрспирту» — таке дуже непросте, але правильне завдання поставив перед собою міністр аграрної політики та продовольства Тарас Кутовий. Перший крок (єдиний і правильний) зроблено на засіданні Кабміну – підтримано законопроект «Про демонополізацію та впровадження ринкових засад функціонування спиртової галузі.

Тож існує шанс і з’явилась політична воля знищити одну з найбільших корупційних галузей. Адже всі роки незалежності України державні спиртові підприємства були джерелом наживи політиків, чиновників і різноманітних аферистів. Та й монополія на виробництво спирту залишилася лише у Білорусії та України», — переконаний Апостол.

Він додав, що за підрахунками експертів, щорічні втрати бюджету від спиртової галузі становили 18–25 млрд грн.

А ще додайте величезний ризик для здоров’я людей, які купують дешеву контрафактну горілку, якість котрої немає можливості перевірити. «Лівий» спирт, отриманий із «лівого» зерна та «лівої» меляси, перероблений на «ліву» горілку, реалізовану за «лівими» документами. Ось ці мільярди гривень із несплачених податків з року в рік осідають у кишенях… самі знаєте кого!», — підсумував експерт.