друкувати


За рік рейдери знищили 2 тисячі господарств

16 листопада 2016, 09:06

У 2016 році 2 тисячі фермерських господарств припинили свою діяльність через рейдерські захоплення. Про це зазначили фермери Кіровоградської та Волинської областей на прес-конференції «Кіровоградські ковбої» - фермери зі зброєю захищаються від рейдерів».

За їхніми словами, найбільше від редерських атак сьогодні потерпають Кіровоградська, Волинська, Дніпропетровська та Хмельницька області. Внаслідок цих дій, стверджують аграрії, 40 тисяч працівників втратили робочі місця.

Це змушує фермерів братися за зброю, наголошує активіст спілки «Кіровоградські ковбої» Юрій Крутько: «У фермерів іншого варіанту як захищати себе зі зброєю в руках немає. Люди змушені захищати своє господарство».

Все розпочалося з того, що відбулося рейдерське захоплення підприємства та продукції у Бобринецькому районі після рішення суду в Одесі, - розповідає Юрій Крутько про причини створення спілки. - Рішення полягало в тому, що господарство мало віддати весь врожай третій особі, які нічого за нього не платила. Приїхав судвиконавець, люди в балаклавах і за 4 дні вивезли всю продукцію на суму 50 млн грн».

Фермери, наголошує Крутько, побачили, що така ситуація може бути з кожним і вирішили об’єднатися. Наразі, спілка

Кіровоградські ковбої» налічує 300 осіб. «Коли виникають проблеми у фермерів, одразу виїжджаємо на допомогу. У нас є автомати, мисливські рушниці», - пояснює принципи роботи активіст спілки.

Фермер з Волині Ігор Волошенюк додав, що ситуація у Волинській області, на відміну від Кіровоградщини, стабілізувалася, проте і нині трапляються випадки рейдерства.

Люди зорганізвалися. Розраховувати на правоохоронну систему не потрібно, оскільки остання в ситуації невизначеності», - пояснює необхідність об’єднання фермерів Волошенюк.

Одним з рішень в цій ситуації фермер з Кіровоградщини вважає передачу права розпоряджатися землею місцевій громаді. Це один з ключових підходів до подолання рейдерства, наголошує активіст: «Якщо ці повноваження передадуть об’єднаним громадам, то це буде серйозна боротьба з рейдерством».

Фермери окреслили три основні пропозиції: перше – завершити земельну реформу і напрацювати повний пакет документів для зняття мораторію, друге – податкова реформа і третє – підпорядкувати місцеву поліцію об’єднаним громадам.

Олександр Ярощук, AgroPolit.com