друкувати


Банки України визнали найгіршими в світі — Давоський звіт

21 січня 2016, 18:13

Показник надійності українських банків визнаний нагіршим у світі — 140 місце з 144 країн. Про це йдеться в звіті Global Competitiveness Report Всесвітнього економічного форуму в Давосі.

За даними звіту, в загальному рейтингу конкурентоспроможності Україна посіла 79 місце з 140 країн. Торік Україна була на 76 позначці. Найгірший для України показник — це рейтинг надійності банків, в якому Україна перебуває на останньому місці. При цьому в НБУ відзначають, що абсолютно згодні з рейтингом. 

Більше 20 років ніхто не займався реальною оцінкою стану банківської системи. Ми її отримали в жахливому стані, і були змушені проводити очистку. Наступний етап — "перезавантаження", і зараз ми створюємо базу для подальшого розвитку", - прокоментувала ЕП в.о. заступника голови НБУ Катерина Рожкова. 

За її словами несприятлива ситуація сильно вплинула на українські банки, і вливання капіталу — один з основних факторів, які допоможуть забезпечити стабільність банківського сектора, і фінансової системи в цілому. 

З 20 найбільших банків, діагностика яких була проведена, 4 не вимагали докапіталізації, а 5 — вже її провели, не розтягуючи цей процес на планові три роки", — додала вона.

У рейтингу державного сектора України займає 130 місце, а за податковим навантаженням — 118.
У рейтингу інвестиційного потенціалу Україна перебуває на 52 місці.

Також у звіті кожного року формується рейтинг найбільш проблемних факторів для ведення бізнесу. Для України це коррупція, доступ до фінансування та інфляція. При цьому, показник коррупції у порівнянні з минулим роком опустився на півтора пункти — з 17,8 на 16,6, а інфляція, навпаки, виросла на 3,5 — з 8 до 11,5.

AgroPolit.com