друкувати


Україна намітила два кроки у торговельній співпраці з Китаєм

12 листопада 2016, 08:13

Україна та Китай знайшли спільну мову щодо виконання деяких спірних положень контракту на поставку продукції ДПЗКУ. Про це під час бізнес-сніданку 11 листопада повідомив міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий.

"Відносини з китайцями почали теплішати. Заміна в.о. ДПЗКУ принесла свої результати… Провели  складні переговори і дійшли до того, що питання ексклюзивності (сплачувати  китайській компанії 5 доларів  з  кожної  проданої тони —  Авт.), на якій наполягали китайці, відкладаємо.  Хоча це була їхня категорична вимога… Результатом (потепління відносин. — Авт.)  став запуск форвардної програми.  Наразі ДПЗКУ ще готує програму з управління ризиками можливих неповернення в рамках цих форвардів», — пояснив Тарас Кутовий.

Другий крок співпраці — добудова на державній землі в рамках одного з терміналів ДПЗКУ нових елеваторних потужносте.

Потрібно там добудувати банки, збільшити можливість  відвантаження зернових саме ДПЗКУ. Адже сьогодні компанії  їх не  вистачає.  Гроші на це є: в Укрексімбанку лежить більше 1 млрд доларів з  китайського  кредиту. Вони  витрачаються за згодою  китайської сторони.  Запуск форвардної програми — це перший крок у цьому напрямку», — пояснив він.

Нагадаємо, що нещодавно в інтерв’ю Kurkul.com Кутовий розповів деталі, як саме збільшуватимуться елеваторні потужності державного  зернового  оператора, залучаючи дрібний бізнес.

Одним із головних інвестиційних планів на 2017 р. для ДПЗКУ стане будівництво нових елеваторів на ще непокритих територіях. Це можна робити в кооперації з місцевими гравцями на тих ринках, де вони зможуть стати міноритарними акціонерами цих елеваторів, брати участь у кооперативному управлінні й зробити такий процес максимально прозорим. Якщо це вдасться, то фактично обсяги реалізації від малих і середніх виробників істотно виростуть. У чому вигода? У додатковій маржі», — зазначив він.

Міністр підкреслив, що наразі ДПЗКУ може купувати великі партії двома шляхами: перший — у посередників, які збирають зерно в малих та середніх, другий — безпосередньо працювати з виробниками, якщо вони організовані в кооперативи, і запропонувати їм преміальну ціну (як для великої партії).