друкувати


Парламент не здатен дозволити продаж земель сільськогосподарського призначення — Кутовий

16 лютого 2016, 10:11

Про це в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com розповів голова комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Тарас Кутовий.

«Одне з найактуальніших завдань сьогодні — розробити і прийняти дієвий закон «Про обіг сільськогосподарських земель». Я не вірю в те, що цей склад парламенту дозволить продаж земель сільськогосподарського призначення, але альтернативні механізми та інструменти для залучення інвестицій в аграрну галузь він повинен запровадити», — вважає він.

«Ми чекаємо законопроекту від уряду відповідно до прийнятого нами закону про продовження мораторію та цілком ймовірно пропонуватимемо альтернативний до нього. Він дозволятиме різні форми використання та розпорядження землею. Наприклад, щоб залучити інвестиції в АПК, потрібно говорити про продаж прав оренди на землю та можливість застави їх у банку. В такому разі й банки підуть назустріч, бо є розуміння кого і під що кредитувати. Зараз фінансові установи перебувають у повній безпорадності, бо повернути видані кредити у переважній більшості майже нереально», — пояснив голова.

«Друге питання — реформа державних підприємств. На цей момент я не бачу іншого шляху окрім як зваженої часткової або повної приватизації разом зі стратегічними інвесторами, котрі мають додаткову експертизу в управлінні та фінансовий ресурс. Але держава не повинна у цих випадках нести відповідальність за накопичені борги. Маю на увазі ситуацію, коли державні підприємства доводять до банкрутства, тоді держава сплачує їхні борги за виданими держгарантіями, а інвестор отримує чисті активи. Так не повинно бути. Якщо підприємство привабливе, а інвестор спроможний, то вони разом повинні забезпечити виплату взятих зобов’язань», — підкреслив Кутовий.

AgroPolit.com