друкувати


Мінінфраструктури не хоче брати півмільярда євро на будівництво українських вагонів?

9 листопада 2016, 08:00

Міністерство інфраструктури України винне у проблемах з дефіцитом вагонів, бо не стимулює розвиток виробництва власного вагонобудування. Таку думку в матеріалі AgroPolit.com («Хто винен у дефіциті зерновозів?») висловив президент Української аграрної конфедерації, народний депутат Леонід Козаченко.

«ЄБРР, ІFC та ЄІБ готові надати Україні мінімум півмільярда євро на будівництво українських вагонів. Але поки що бажання брати їх в української сторони немає», — говорить він.

Він нагадав, що ці кошти були і раніше, однак їх не брали, бо потрібно було створити приватну лізингову компанію, яка б конкурувала з «Укрзалізницею».

Попередники діючого міністра інфраструктури Володимира Омеляна, — пояснив Козаченко, — «лежали поперек рейок» — і це ставило весь процес у глухий кут. Як наслідок прийшли до того, що з п’яти українських вагонобудівних заводів лишилося три».

У статті також сказано, що вчора представники агрокомпаній зібралися на закритому засіданні в Мінагропрод, бо так і не достукалися за весь цей час до керівництва «Укрзалізниці» та Мінінфраструктури. На ній були представники найбільших десяти зернових компаній, президент УЗА, народні депутати з профільного комітету та аграрний міністр Тарас Кутовий. Розмова була напруженою, адже, як стверджують джерела видання, ні Балчун, ні керівник Мінінфраструктури не прийшли на відверту розмову з аграріями, тому «віддувалися» заступники та директори департаментів.

Якщо питання не вирішити, то негативні наслідки скоро відчують аграрії. Передумови вже є — елеватори вже майже набиті під зав’язку! Ще трішки і не буде куди приймати кукурудзу на сушку, бо вагонів немає. Натомість судна у портах недовантажені на 20–30% до плану», — цитує видання з посиланням на власні джерела одного з учасників ринку, присутнього на цьому засіданні.