друкувати


СБУ зацікавилася тендерами на днопоглиблення українських морських шляхів

8 листопада 2016, 09:48

Керівництво Служби безпеки України акцентувало увагу на відсутності належного контролю з боку держави за використанням коштів, що виділяються на фінансування днопоглиблювальних робіт на морських шляхах України, і направило лист до Міністерства інфраструктури, після чого відбулася міжвідомча нарада із зазначеного питання. Про це повідомляє Телеграф.

"Проблематика виникає в тому, що в конкурсних торгах з визначення виконавця днопоглиблювальних робіт за державні кошти, протягом 2015-2016 років перемогу здобували компанії, які не спеціалізуються в сфері днопоглиблення. Роботи виконувалися субпідрядними організаціями, в тому числі, і іноземними. Ситуація є неприпустимою і вимагає негайного вирішення для недопущення в подальшому неефективного використання державних коштів", - каже заступник міністра ынфраструктури Юрій Лавренюк.

Він також повідомив про те, що СБУ були виявлені факти неефективного використання бюджетних коштів ДП "Адміністрація морських портів", яке оплачувало днопоглиблювальні роботи в 2-4 рази більше, ніж витрати фактичних виконавців - судноплавних компаній.

Нехтуючи вимогами чинного законодавства, підрядники залучали офшорний флот, співпрацюючи з ДП "Адміністрація морських портів України", які не сплачували податок на прибуток іноземних юридичних осіб. Такі неправомірні дії призвели до недоотримання доходів, які повинні були надійти до державного бюджету від податку на прибуток іноземних юридичних осіб в сумі понад 50 млн грн.

Крім того, співробітниками СБУ були виявлені факти неправомірного укладення договорів про днопоглиблення, яке здійснювалося за кошти державного бюджету (акваторія Бердянського порту) і факти неефективного використання державних коштів, які були інвестовані в днопоглиблювальні роботи (акваторія порту "Южний").

В ході наради було прийнято рішення доручити Департаменту реформування і функціонування морського і річкового транспорту Міністерства інфраструктури вивчити проблематику питання проведення днопоглиблювальних робіт і розробити пропозиції щодо внесення змін до нормативно-правових актів, які регулюють цільове використання портових зборів.

Зі свого боку, Міністерство інфраструктури України докладе максимальних зусиль для усунення умов розтрати та привласнення державних коштів зацікавленими особами. Всі ті особи, які були залучені до корупційних схем, при проведенні днопоглиблювальних робіт, повинні понести відповідальність перед законом. Ми не допустимо "підриву" іміджу України як морської держави на міжнародному рівні", - підкреслив Лавренюк.