друкувати


Держпродспоживслужба повинна активно займатися питанням АЧС

6 листопада 2016, 14:29

Голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Володимир Лапа закликав головні управління Держпродспоживслужби брати активну участь в процесі удосконалення нормативно-правової бази з питань запобігання поширенню та боротьби африканської чуми свиней на території України. Про це повідомляє прес-служба Держпродспоживслужби.

«Ми зараз маємо досить складну ситуацію у зв’язку з поширенням в регіонах України африканської чуми свиней. Держпродспоживслужба ефективно працює над ліквідацією спалахів АЧС, але сьогодні роботи щодо ліквідації недостатньо – ми повинні бачити питання більш глобально, вживати кроки на упередження», - звернувся голова Держпродспоживслужби до керівників головних управлінь.

Він наголосив, що питання АЧС зараз серед пріоритетних на порядку денному як Держпродспоживслужби, так і Міністерства аграрної політики і продовольства. Більше того, розуміння ситуації є на рівні вищого керівництва Уряду та серед парламентарів.

Ми зараз вживаємо ряд заходів, щоб запобігти поширенню цього захворювання по території нашої країни. Зокрема, напрацьовані зміни до Інструкції щодо профілактики та боротьби з африканською чумою свиней та пакет законодавчих змін, які дозволять підвищити ефективність боротьби з поширенням АЧС в Україні», - зазначив Лапа.

Він закликав тероргани Держпродспоживслужби долучитися до його обговорення: «Ми запросили фахове середовище і громадськість взяти участь у напрацюванні цих змін. А активна позиція представників регіонів дозволить запропонувати більш досконалий та збалансований документ».
За його словами, на місцях необхідно вести широку інформаційну кампанію, під час якої пояснювати населенню про загрози від АЧС, шляхи запобігання поширення захворювання та методи боротьби з ним.

Держпродспоживслужба готова максимально допомогти нашим територіальним органам розробити інформаційні матеріали, які будуть максимально зрозумілі людям. Ваше завдання – донести це до людей, дійти до кожного двору, надати інформацію господарю, пояснити при потребі всі можливі наслідки від недотримання правил», - наголосив Голова Держпродспоживслужби.

У свою чергу в.о. директора Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарії Микола Білоус окремо звернув увагу на необхідність забезпечення належного контролю за переміщенням живих свиней та продукції зі свинини, а також недопущення реалізації такої продукції на стихійних ринках та місцях несанкціонованої торгівлі.

Питання поширення АЧС – це проблема не лише України, але й усієї Східної Європи. Ми повинні зрозуміти, що наші ефективні кроки дозволять забезпечити епізоотичне благополуччя на цих територіях», - наголосив Микола Білоус.

Планується, що питання запобігання поширенню АЧС в Україні найближчим часом буде обговорено на засіданні Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кабінеті Міністрів України та, ймовірно, Ради національної безпеки та оборони України.