друкувати


Бізнесу потрібний ринок землі або 10-річний мораторій

3 листопада 2016, 18:28

Україні необхідно або створити ринок землі, або ввести мораторій на тривалий термін. Про це повідомив в ефірі Еспресо.TV народний депутат Андрій Вадатурський.

"Потрібно створити робочу карту, дати правильний сигнал ринку, а не щороку відсувати (продаж землі - ред.) та нічого не робити. Якщо нам ринок землі не потрібен, то потрібно зробити мораторій на 10 років, і бізнес буде розуміти, що не потрібно збирати гроші. Власник паю має чітко розуміти, що йому робити - продавати або здавати в оренду. Фермер зрозуміє, що ринку землі не буде, а буде мораторій на 10 років, купить техніку і вкладе гроші у виробництво, а не накопичуватиме їх для викупу землі", - сказав він.

Парламентар наголосив, що розвиток сільськогосподарського бізнесу гальмує невизначеність.

Бізнесу потрібна визначеність. Можна розвиватися в орендних відносинах, можна - маючи цю землю, закладаючи банкам, отримуючи гроші. Є плюси та мінуси як у однієї структури, так і в іншої. Є люди, які готові продавати, є ті, хто готові купувати. Нам потрібно визначитися. Зробити пілотні проекти, торгувати землею під виноградниками та садами, а за цей час зробити, щоб не було такої приватизації як в 90-х роках", - додав Вадатурський.