друкувати


Кутовий розповів про причини зміни спецрежиму ПДВ — інтерв’ю

15 лютого 2016, 15:30

Про це в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com розповів голова комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Тарас Кутовий.

«Насправді парламент тоді голосував не за скасування чи продовження пільги з ПДВ, а за бюджет, який би зменшив ризики суттєвих економічних потрясінь для країни. Зміна податкового статусу АПК була однією з базових вимог для продовження фінансування МВФ. Ця теза неодноразово підтверджувалася представниками Фонду, у тому числі й на засіданнях нашого комітету. Звичайно, теоретично можливо було й надалі відстоювати позицію зі спецрежиму з ПДВ, але чи була б тоді живою економіка, якби ми втратили підтримку Фонду?», — говорить Кутовий про причини, чому змінили умови спец режиму для агросеткору.

Але були й інші причини.

«Є ще один момент зі спецрежимом, про який всі чомусь воліють мовчати: поруч із чесними платниками податків є багато махінаторів, які використовують спецрежим із ПДВ як засіб оптимізації, особливо в контексті конвертаційних операцій», — додає він.

Голова комітету з питань аграрної політики та земельних відносин розповів про це детальніше.

«Є різні схеми. Коли ходив на обговорення питання ПДВ із Мінфіном, то вони мені демонстрували цифри, які вказували на існування та активне використання різних схем на спецрежимі ПДВ. Проаналізуйте біржові фінансові звіти низки українських компаній, котрі активно користуються спецрежимом. Для багатьох із них операційна рентабельність сягає 50%! Це твердження, яке базується на офіційних звітах, розміщених на біржових сайтах, затверджено аудитами міжнародних компаній. Тому, коли мені кажуть, що великі холдинги стоять «на колінах» і ці «коліна кров’ю стікають», я прошу бути чесним і не фантазувати. Я прийшов з інвестиційного бізнесу, за освітою — фінансист, тому дуже добре розуміюся на цих паперах. Списати на те, що просто так наплутали в офіційних документах, — нереально», — деталізував він.

AgroPolit.com