друкувати


На законопроект 2009 а-д накладено вето

31 жовтня 2016, 14:09

Президент України Петро Порошенко почув представників аграрного сектору — сьогодні, 31 жовтня, він наклав вето на законопроект № 2009 а-д від 22.02.2016 «Про оцінку впливу на довкілля». Про це повідомляє прес-служба Асоціації «Свинарі України».

Раніше з таким проханням до очільника країни зверталися аграрні асоціації, зокрема Асоціація свинарів України спільно з Всеукраїнською Аграрною Радою, Асоціацією виробників молока та Асоціацією «Союз птахівників України».

Хоча, цей законопроект має на меті гармонізувати українське та європейське законодавство у сфері захисту довкілля, окремі його положення не відповідають принципу юридичної визначеності. А це може мати негативні наслідки не тільки для аграрного сектору, якого законопроект стосується «на пряму», а й для економіки країни.

Через суперечливі положення, більшості тваринницьких господарств довелося б зупинити свою роботу на час отримання ними висновку щодо впливу їхньої діяльності на довкілля, механізм надання якого непрозорий.

Останнім часом, зокрема коли йдеться про свиногосподарства, враховуючи специфіку бізнесу, на екологічному підґрунті часто виникають проблеми. Тому бізнес зацікавлений, як ніхто, щоб були прозорі правила роботи. Щоб потім не було проблем із громадою, і було зрозуміло є порушення чи немає», — прокоментувала віце-президент Асоціації «Свинарі України» Оксана Юрченко.