друкувати


ГКРС ФАО надасть допомогу українській рибній галузі

28 жовтня 2016, 13:09

В 2016-17 рр. міжнародна організація Генеральна комісія з питань рибальства в Середземному морі ФАО (ГКРС ФАО) вперше реалізує в Україні масштабний проект із наукових досліджень та технічної допомоги українській рибній галузі. Про це повідомляє прес-служба Держрибагентства.

Відповідну Угоду щодо реалізації в Україні проекту: «Технічна допомога для ведення відповідального рибальства і сталої аквакультури» Голова Держрибагентства України Ярема Ковалів та Виконавчий секретар ГКРС Абделлах Срур підписали 25.10.2016 в Бухаресті.

Реалізація Угоди розпочнеться вже у 2016 році і буде завершена до початку 16-20 жовтня 2017 року, коли розпочнеться 41 Сесія ГКРС. Всі фінансові витрати для забезпечення технічної допомоги в рамках Угоди на себе взяла ГКРС ФАО.

Ця Угода є надзвичайно важливою для нашої рибної галузі. Фактично, вперше в історії незалежної України міжнародна організація долучиться до підтримки наукових досліджень стану рибних запасів Чорного моря. Це дозволить суттєво покращати оцінку стану популяцій риб, лімітів для їх промислового вилову, необхідних програм відтворення»,  ̶  повідомив голова Держрибагентства Ярема Ковалів.

Крім того, у Північно-Західній частині Чорного моря буде проведено комплексні дослідження з метою визначення перспективних видів для марикультури – рибного фермерства із розведення морських видів риби.

Разом з експертами з ГКРС ФАО ми визначимо вирощування яких видів у Чорному морі буде ефективним та економічно обґрунтованим, які технології варто застосовувати. Це дасть величезний поштовх для розвитку рибного фермерства в Україні. Для того, щоб на прилавках наших магазинів лежала не імпортна риба, а вітчизняна морська риба та молюски»,  ̶  додав він.

Угодою також передбачено проведення ГКРС ФАО тренінгів для українського рибоохоронного патруля відповідно норм та стандартів міжнародних угод та положень.

Окремо хочу виділити такий напрям, як розробка та впровадження електронних систем звітності. Вони включатимуть і систему моніторингу морських риболовецьких суден і систему збору даних про вилов. Це вкрай важливо задля побудови ефективної системи контролю, звітності про вилов, розвитку галузі за європейською моделлю», ̶ розказав голова Держрибагентства.