друкувати


ДПЗКУ закінчили 2015 рік із від’ємним фінансовим результатом

26 жовтня 2016, 17:11

Чистий фінансовий результат Державної продовольчо-зернової корпорації України (ДПЗКУ) за 9 місяців 2015 р. був від’ємним і склав 1,7 млрд. грн., що вдвічі гірше за фінансовий результат за аналогічний період 2014 р. (0,8 млрд. грн).

Про це говориться у звіті Мінекономрозвитку про діяльність 100 найбільших державних компаній.

За інформацією у звіті, Чисті доходи ДПЗКУ за січень-вересень 2015 р. склали 8,4 млрд. грн., що вдвічі вище відповідного показника за аналогічний період минулого року.

«Зростання відбулося завдяки збільшенню експорту зернових та нарощення обсягів продукції переробки зерна (борошно та ін.)», - зазначається у звіті.

EBITDA становила 1,4 млрд. грн., що на 0,4 млрд. грн. вище, ніж за аналогічний період 2014 р., а рентабельність за EBITDA склала 16,7%.

Крім того, повідомляється, що девальвація гривні є головною перепоною для підписання нових форвардних контрактів між ДПЗКУ та місцевими сільгоспвиробниками (фактично, ДПЗКУ відмінило форвардні закупівлі у 2015 р. через великий ризик, пов’язаний з валютним курсом). Для зменшення ризиків, пов’язаних з коливаннями валютного курсу, необхідно зафіксувати ціни на зернові в доларах США або розробити механізми хеджування валютних ризиків.