друкувати


Україна призупиняє транзит російських вантажівок — Кабмін

15 лютого 2016, 12:23

Україна призупиняє транзитні переміщення вантажних автомобілів Російської Федерації (РФ) територією України. Про це повідомляє прес-служба Кабінету міністрів (Кабмін) в протокольному рішенні, яке було прийняте на урядовій нараді вранці 15 лютого.

"РФ в порушення правил і процедур Світової організації торгівлі та двосторонньої міжурядової угоди щодо автомобільних перевезень в односторонньому порядку зупинила рух українських вантажних автотранспортних засобів територією Росії", — йдеться в повідомленні.

"До моменту отримання пояснень від російської сторони та вирішення даного питання Україна тимчасово припиняє транзитні перевезення вантажними автомобілями, зареєстрованими в Росії, територією України", — заявляє Кабмін.

Як відомо, з 4 січня 2016 року РФ запровадила повну заборону на транзит товарів з України через свою територію.

1 лютого Росія призупинила рух вантажоперевезень з Польщею, через що російські далекобійники прямують у країни Євросоюзу через Україну.
12 лютого на Волині, Прикарпатті та Закарпатті активісти блокували проїзд російським вантажівкам, які прямують з Білорусі територією України.

Безстрокову акцію з блокування в'їзду в Україну вантажних автомобілів з російськими номерами і товарами 13 лютого почали у Житомирській області на пропускному пункті "Виступовичі".

У Мінтрансі РФ заявили, що рух вантажних автотранспортних засобів, зареєстрованих в Україні, на території РФ припинено — в якості заходу у відповідь.

Активісти, що беруть участь у блокаді, повідомили: до блокування транзиту територією України вантажного транспорту з РФ долучилися 8 областей, ще два регіони мають долучитися у понеділок, 15 лютого.