друкувати


ЄС планує електронну систему сертифікації органічної продукції

25 жовтня 2016, 15:12

Європейська комісія (ЄК) запропонувала створення нової електронної системи сертифікації для імпортної органічної продукції, яка спрямована на поліпшення простежуваності цих продуктів і зниження ризику потенційного шахрайства, повідомив виконавчий орган ЄС. Про це повідомляє прес-служба АПК-Информ: овощи & фрукты.

"Ця система дозволить не тільки спростить роботу операторів ринку, тим самим сприяючи торгівлі, але також надасть можливість підвищити рівень довіри споживачів до органічної продукції", - заявив комісар сільського господарства Філ Хоган.

Постанова ЄК про перехід на електронну систему сертифікації вступить в силу в протягом 6 місяців після того, як будуть розглянуті рекомендації Рахункової палати від 2012 року, а також запити від деяких держав-членів ЄС, які повідомляли про труднощі в контролі за пересуванням органічної продукції та відсутності узгодженості в системі контролю сертифікації при імпорті.

Для впровадження інноваційної системи буде потрібно розробка нового електронного сертифіката в рамках Громадської системи відстеження (Community traceability system), яка забезпечує відповідальним органам ЄС постійний доступ до інформації про імпортованої продукції.

Запуск нової системи сертифікації планується в квітні 2017 р перші кілька місяців виробники органіки зможуть реєструвати свою продукцію як в електронному, так і в паперовому вигляді. Повний перехід на електронну систему сертифікації планується до жовтня 2017 р