друкувати


Земельний мораторій найближчим часом не знімуть

21 жовтня 2016, 11:52

Мораторій на продаж сільськогосподарських земель найближчим часом повністю не знімуть. Про це під час прес-конференції висловив член ради асоціації "Земельна спілка України" Сергій Біленко.

"Існуючі сільськогосподарські технології, в принципі, не потребують великого відсотку людської праці у виробленні сільськогосподарської продукції. Справи йдуть так, що якщо ринок запускати без жодних обмежень, якщо запускати сюди серйозний іноземний капітал, то сюди прийдуть і їх технології, разом з цим "прийде" і зникнення людей в селі. Проблема зайнятості у нас виросте в декілька разів", - вважає він.

Експерт додав, що це проблема не тільки України, але й світова, в Європі з цією проблемою борються субсидуванням.

В Україна таких можливостей немає і, звісно, є дуже сильні побоювання. Тому, в короткостроковій і середньостроковій перспективі говорити про те, що Україна зніме мораторій зі всіма обмеженнями, я думаю, що не треба. Тобто мораторій в тому чи іншому вигляді буде існувати", - вважає Біленко.

Він додав, що мораторій обмежує права селян, які не мають права продати землю, а думки щодо потреби мораторію на продажу земель наразі змінились.

Ситуація змінилась. У нас зараз з'явилось дуже багато прихильників вільного продажу земель, у нас почали розмовляти про ті законодавчі механізми, які дозволять уникнути певних ризиків при запровадженні ринку земель", - сказав Біленко.

Аліса Коник, AgroPolit.com