друкувати


Фермери залишаться поза земельним аукціоном через емфітевзис

19 жовтня 2016, 15:26

Прийняття проекту закону України №4010а від 15.07.2016 р. «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правового регулювання користування чужою земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис)» залишить фермерів поза земельними аукціонами. Про це повідомляють вчені НААН у відкритому листі.

Відповідно до внесених змін до частини першої статті 135 Земельного кодексу України, переможцем земельних аукціонних торгів, за результатами проведення яких укладається договір купівлі-продажу, емфітевзису, оренди земельної ділянки та до яких допускаються усі фізичні та юридичні особи, визнається учасник, який запропонував найвищу ціну.

Малі та середні сільськогосподарські виробники і фермерські господарства не можуть виконати цю умову й отримати угіддя в користування на зазначених засадах. Вони не мають для цього необхідних власних нагромаджень, а держава наразі не передбачає забезпечення їм доступу до довгострокового пільгового кредитування придбання угідь, як це прийнято у світовій практиці.