друкувати


Українські аграрії звернулись з проханням до депутатів

17 жовтня 2016, 12:55

Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» спільно з профільними асоціаціями -  Всеукраїнською Аграрною Радою, Національною асоціацією цукровиків України «Укрцукор», Аграрним союзом України, Українською аграрною конфедерацією, Українською аграрною асоціацією, Союзом птахівників України, Асоціацією «Свинарів України», Асоціацією виробників молока України звернулися з відкритим листом до голів депутатських фракцій з проханням посприяти підтримкою якнайшвидшому ухваленню проекту Закону України №5225 від 04.10.2016  «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення системи оподаткування у сфері земельних відносин і сільського господарства». Про це повідомляє прес-служба УКАБ.

На думку асоціацій цей законопроект здатний врятувати вітчизняне сільське господарство, підвищити рівень зайнятості на сільських територіях, а також забезпечити стримування зростання цін на сільськогосподарську продукцію, що неминуче відбудеться внаслідок відміни спеціального режиму ПДВ для тваринництва, овочівництва, садівництва, виноградарства та цукрової галузі. 

Законопроект передбачає одночасне запровадження мінімального податкового соціального зобов’язання (МПСЗ), що дозволить вирівняти податкове навантаження між легально працюючими і «тіньовими» агровиробниками, підвищення мінімального рівня ставки земельного податку та відновлення спеціального режиму ПДВ для виробників тваринницької продукції, продукції овочівництва, садівництва, виноградарства та цукрової галузі.

Через втрати від скасування спецрежиму ПДВ розвиток галузей, що орієнтовані на внутрішній ринок: тваринництво, овочівництво, виноградарство та садівництво та через зростання цін на корми через відновлення відшкодування ПДВ при експорті зернових і технічних культур, опинився під загрозою. У грошовому вираженні тільки тваринництво у 2017 році втратить 7,48 млрд грн у цінах 2015 року, овочівництво та садівництво – 2,47 млрд. грн.

Очевидно, що такі втрати не можуть бути компенсовані ані 2,173 млрд грн, ані навіть 3,721 млрд грн, якщо врахувати також і кошти спеціального фонду, які буде направлено також на підтримку малих і сімейних фермерських господарств, чия частка у виробництві тваринницької продукції вкрай мала», - йдеться у відкритому листі-зверненні. – Через падіння купівельної спроможності українського споживача, названі вище галузі вже знаходяться у вкрай важкій ситуації. Так, лише за підсумками 8-ми місяців 2016 року у порівнянні з 2015 роком падіння обсягу продукції тваринництва склало 2,4%, а витрати на виробництво зросли на 60-70%. Чисельність поголів’я ВРХ скоротилася на 2,6%, поголів’я свиней – на 3,4%, поголів’я птиці – на 6,7%, виробництво молока зменшилось на 2,0%. Виробництво яєць курячих харчових сільськогосподарськими підприємствами (без урахування господарств населення) в 2015 році скоротилося на 23%, а за підсумками 8 місяців 2016 року – ще на 21%».

За таких умов скасування спецрежиму ПДВ з 1 січня 2017 року призведе до масового банкрутства сільгоспвиробників, скорочення приблизно 100 тисяч робочих місць, зменшення обсягів виробництва та зростання цін на продукти харчування для населення, що є вбивчим з точки зору забезпечення продовольчої безпеки України.

Збереження спеціального режиму ПДВ для окремих галузей сільського господарства видається найбільш оптимальним рішенням з точки зору розвитку національної економіки і є необхідною умовою реального досягнення показників зростання ВВП, закладених в базу розрахунків доходної частини Державного бюджету на 2017 рік.