друкувати


Українське сільське господарство важливе на світовому ринку

17 жовтня 2016, 10:27

Україна дійсно буде залишатись одним із головних виробників і експортерів основних видів продукції, які будуть необхідні для того щоб нагодувати світ. Але це лише одне із завдань і викликів, які постануть перед нашим аграрним сектором у майбутньому. Про це повідомила заступник міністра з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева під час круглого столу «Розвиток сільського господарства України – орієнтація на цілі стійкого розвитку ООН».

«Дійсно вважається, що не так багато країн в світі зможуть виробляти продукцію, щоб годувати зростаюче населення нашої планети вже в найближчому майбутньому. Україна, за оцінкою багатьох міжнародних організацій, включаючи ФАО, відноситься до цих країн. Тому це буде одним із важливих аспектів розвитку нашого сільського господарства», - розповіла заступник міністра.

На переконання пані Трофімцевої, зростання обсягів виробництва та експорту основних видів сільськогосподарської продукції в Україні буде відбуватись за рахунок розвитку технологій, а також інтенсифікації виробництва.

Але при цьому, на мою думку, ми маємо диверсифікувати наше виробництво і торгівлю, і тут важливі напрямки роботи – це нішеві продукти, це продукти з високою доданою вартістю, тобто перероблені продукти. Тому для Міністерства і для мене особисто важливо підтримувати таких виробників, допомагати їм знайти свій ринок збуту», - запевнила Трофімцева, та додала, що це може бути двигуном для розвитку сільських територій, формувати економічні «хаби».

Міністерство, як установа, яка формує аграрну політику країни, має розуміти комплексність аграрного сектору і взаємопов’язаність питань виробництва, розвитку сільських територій, впливу сільського господарства на навколишнє середовище та пристосування сектору до змін клімату.

В Європі вже досить давно почали опікуватись цими питаннями. Наприклад, що буде через 30 років з кліматом і умовами виробництва різних сільськогосподарських культур, і яким чином нам підготуватись до тих змін, які відбуваються в природі. Ми можемо по різному ставитись до цього, казати що нічого не відбувається і вдавати, що нас це не стосується. Але є об’єктивні процеси, з якими ми маємо вже зараз працювати», - додала заступник міністра.

Також вона висловила вдячність представникам ФАО, які є головними партнерами в питаннях щодо захисту навколишнього середовища і клімату. «Я сподіваюсь, що ми разом з нашими партнерами з ФАО будемо і надалі тісно співпрацювати. Тем для спільної роботи в нас багато: від захисту ґрунтів, ефективного використання лісових ресурсів та рибництва до пристосування нашого аграрного сектору до змін клімату».