друкувати


Влада має вивчати дійову систему децентралізації

17 жовтня 2016, 08:14

Для ефективного використання переваг, які дає на місцях система децентралізації, керівникам органів місцевого самоврядування доцільно було пройти спеціальне навчання. Про це повідомляє прем'єр-міністр України Володимир Гройсман в інтерв'ю УНІАН.

"Іноді ми маємо певні прояви інституційної слабкості, коли немає стратегічного, системного бачення, що ми робимо і навіщо. Але хочу нагадати, що в Україні зараз діє безліч програм навчання, підвищення інституційного розвитку, в тому числі, для органів місцевого самоврядування, які дозволяють робити більш професійними наших колег на місцях", - зазначив він.

За його словами, нещодавно запустили, зокрема, програму "U-LEAD" (програма з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку, яка спільно фінансується Європейським Союзом та країнами-членами - Данією, Німеччиною, Польщею та Швецією, з метою підтримки українського уряду у впровадженні реформи децентралізації в Україні). Крім цього в Україні є велика кількість грантових програм, які дозволяють підвищувати інституційну спроможність керівників на місцях.

Децентралізація - це процес. Такий самий, як коли господиня навчається готувати. Дійсно, коли вона робить це вперше, можливо, в неї не дуже виходить. Але коли вона продовжує навчання, через два-три тижні, через місяць, через півроку, ситуація змінюється. Так і з децентралізацією. Ми розпочали процес. Зараз - тільки перші результати. Нагадаю, що коли ми починали, мене критикували з усіх сторін. Говорили, що ми знищуємо місцеве самоврядування, села і міста, що робимо все неправильно. Але потім від цієї риторики почали відходити, бо за 3-5 місяців роботи цієї системи (фінансової децентралізації - ред.) почали з'являтись перші результати. Зрозуміло, що можуть бути якість помилки", - зазначив Прем'єр.

В цілому ж керівник уряду вважає запровадження системи фінансової децентралізації в Україні історичним кроком, який має принести позитивні результати.

Фактично, так ми запустили процес і добровільного об’єднання громад, і фінансової децентралізації, і передачі повноважень на місця. Ніколи центральна влада не робила того, що ми зробили... Ні в 2005-му, ні в 2006-му, ні в 2007-му... ні в 2011, ні в 2012 роках жодних децентралізаційних процесів в Україні не відбувалось. Навпаки, відбувалася узурпація: центральна влада забирала на себе багато повноважень, придушувала місцеве самоврядування. Як на мене, зараз в Україні відбувається другий історичний етап для місцевого самоврядування. Перший – 1996 рік, коли був прийнятий закон про місцеве самоврядування. А другий етап – 2014 рік. Це питання штовхав уряд Яценюка і далі, коли вже прийшов президент Порошенко, ми змогли консолідувати зусилля – була повна підтримка прем’єра, президента і парламенту – і ми зробили, на мій погляд, історичний крок", - підкреслив Гройсман.

УКРІНФОРМ