друкувати


На земельних схемах чиновники заробляють найбільші гроші

16 жовтня 2016, 14:01

Держгеокадастр займається корупційними схемами. Про це повідомляє на своєму Facebook народний депутат Олег Кулініч, коментуючи питання роздачі землі під ОСГ для програми "Більше ніж правда" на каналі ICTV.

Народний депутат пояснив, що надання землі для ведення особистого селянського господарства інколи використовується як корупційна схема.

«Кілька десятків працівників якогось агропідприємства, безоплатно отримують у користування по 2 гектари начебто для створення особистого селянського господарства, а потім ці ділянки обробляються цим таки агропідприємством. Якщо таких земельних ділянок, наприклад, 50, то можна їх об’єднати і отримати земельний масив в 100 гектарів», - пояснив він.

Депутат розповідає, що цей масив може бути переданий в оренду як офіційно, так і взагалі без жодних документів. В останньому випадку місцеві бюджети не отримують жодних надходжень, а такі ситуації, на жаль, не рідкість. Як депутат мажоритарник і я стикався з ними на своєму виборчому окрузі.

За словами Кулініча, такі випадки корупція є, але їх набагато менше ніж у виконавчій владі коли розпорядником є Держгеокадастр.

Тож люди повинні спитати у депутатів і сільського голови, чому вони приймають такі рішення, які йдуть врозріз з інтересами громади і з інтересами місцевого бюджету. А місцева влада має передавати землю тільки тим людям, які дійсно будуть використовувати цю ділянку за призначенням», - наголошує Кулініч.

Депутат додає: «Корупція є на всіх рівнях, і сільські ради – не виключення. Але якщо порівнювати її масштаби з рівнем державних структур, то ці дії сільських рад здадуться невинними забавками».