друкувати


Середні господарства ефективніші агрохолдингів

14 жовтня 2016, 10:04

Сьогодні найефективнішими в аграрному бізнесі стають середні господарства, а не агрохолдинги. Про це повідомив заступник голови Всеукраїнського Аграрного Ради Михайло Соколов на своїй сторінці в Facebook.

«Найефективніші аграрії в Україні це зовсім не холдинги. Ми маємо доступ до звітності своїх членів, які є середніми господарствами, і я можу сказати - вони ефективні. Тому що тут немає проблеми менеджменту. Є проблема реалізації продукції, тому що у нас обсяги менше, а у холдингів більше. Я впевнений, що середній аграрний бізнес буде набагато ефективніше холдингів і зможе пропонувати за землю велику ціну, ніж холдинги. Тому що господар завжди ефективніше менеджера», - написав Соколов.

Експерт вважає, що проблему реалізації менших обсягів продукції середніми господарствами допоможе вирішити аграрна кооперація, яка починає розвиватися.

Що таке середній фермер? 500 га - це не середній, нормальну ферму на 500 га не побудуєш. Нормальна ферма - це від 1000 голів і на кожну голову потрібно мінімум 0,8 га, тобто середнє фермерське господарство - це 1000 га, щоб вирощувати грубі корми. Тому говорити про те, що давайте обмежимо фермера 500 га, це означає, що ми створюємо неефективне сільське господарство в країні, яке неминуче помре», - заявив він.

Також він підкреслив, що Україна не зможе виділяти дотації на підтримку аграрного сектора.

Ми не зможемо виділяти дотації, в порівнянні з європейськими країнами, для підтримки аграрного сектора. Поки ми на підйомі - це добре, але коли кон'юнктура піде вниз, то тоді всі ці соціальні речі помруть і спричинять за собою держава, як це відбувається зараз з ЄС, який витрачає на сільське господарство по € 50 млрд на рік. У нас немає € 50 млрд і не буде. Треба ще розуміти, що в ЄС сільське господарство становить приблизно 3% або менше, а у нас - 10%», - підсумував заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради.

Latifundist.com