друкувати


Рада визначилася із датою слухань по землі

13 жовтня 2016, 10:41

Вчора під №5266 зареєстровано Проект Постанови про проведення парламентських слухань на тему: "Регулювання обігу земель сільськогосподарського призначення: пошук української моделі". Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив народний депутат Олександр Бакуменко.

Документом пропонується проведення слухань 21 грудня 2016 року.

За словами нардепа, протягом тривалого часу в Україні існує мораторій на відчуження земель сільськогосподарського призначення. Запроваджений як тимчасовий нетривалий захід, направлений на підготовку законодавства до введення повномасштабного ринку земель, він діє вже більше 15 років, суттєво обмежуючи права власників земельних ділянок, а також створюючи невиправдані перешкоди для залучення інвестицій в аграрний сектор економіки.

Думки експертів та науковців з питання зняття мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення кардинально різняться – одні наполягають на негайному введенні ринку земель, інші не рекомендують продавати землю в умовах економічної кризи та військового конфлікту. Однак, остаточної стратегії подальших дій та перспектив і шляхів запровадження ринку земель сільськогосподарського призначення так і не сформовано, не зважаючи на активне обговорення цих питань експертами, науковцями, політиками та широкою громадськістю.

Запровадження ринку земель сільськогосподарського призначення безумовно потребує широкого громадського обговорення для прийняття виваженого та обґрунтованого рішення, оскільки існують як позитивні моменти запровадження ринку земель, так і певні ризики.

 

Метою парламентських слухань є привернення уваги органів державної влади, органів місцевого самоврядування, політичних партій, громадськості, експертного середовища до проблемних питань законодавчого врегулювання питань обігу земель сільськогосподарського призначення в Україні.

Завданням слухань є:

1. Забезпечення відкритості діалогу із суспільством з питань запровадження купівлі-продажу та введення в економічний обіг земель сільськогосподарського призначення і залучення до обговорення шляхів формування цього процесу широких кіл державних та неурядових експертів, громадськості;

2. Обговорення пропозицій для напрацювання дорожньої карти законодавчого забезпечення запровадження купівлі-продажу земель сільськогосподарського призначення.