друкувати


України та США розширять економічні звязки

9 жовтня 2016, 07:53

Спільні проекти співпраці між США та Україною мають стати більш фокусними та ефективними. Про це заявила заступник Міністра з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева під час шостого засідання українсько-американської ради з торгівлі та інвестицій у Вашингтоні.

Темами для обговорення в галузі сільського господарства під час засідання ради були співпраця України та США в рамках СОТ та деякі питання двостороннього доступу на ринки країн продукції тваринництва.

Окрім того, питання санітарно та фітосанітарного регулювання (SPS) та нетарифних бар’єрів в аграрній торгівлі (TBT) були обговорені між представниками США та членами української делегації.

Керівник Держпродспоживслужби Володимир Лапа проінформував американську сторону про розширення даної служби та роботу, яку вона проводить з метою наближення українського законодавства в галузі контролю якості та безпечності продуктів харчування до вимог ЄС в рамках імплементації Угоди про ПВЗВТ між ЄС та Україною.

Мінагрополітики України зацікавлене у спрощенні доступу деяких українських сільськогосподарських товарів на ринок Сполучених Штатів. Також у розширенні номенклатури українського сільськогосподарського експорту та подальшому розвитку двостороннього співробітництва між країнами», - повідомила заступник міністра з питань євроінтеграції.

Українська та американська сторони обмінялись інформацією щодо системи нотифікацій нових регулятивних актів в галузі сільського господарства в рамках СОТ. Також було домовлено про більш активний обмін досвідом у даній галузі. Цікавим є досвід функціонування повноцінної веб-платформи щодо SPS/TBT для американських виробників, а також ефективна електронна система повідомлення про нові нотифікації в рамках СОТ для національного виробника.

Впровадження такої системи для українських експортерів за підтримки наших американських колег дало б можливість українським компаніям працювати на міжнародних ринках більш ефективно», - наголосила Трофімцева.