друкувати


Аграрний комітет розглядає продовження мораторію на продаж землі

6 жовтня 2016, 15:08

На засіданні аграрного комітету розглядають законопроект №5123-1 від 06.10.2016 «Про внесення змін до розділу Х "Перехідні положення" Земельного кодексу України щодо продовження заборони відчуження сільсьгогосподарських земель». Про це повідомляє журналіст AgroPolit.com із засідання у Верховній Раді. Профільний комітет підтримав цей документ за основу і рекомендував проголосувати за нього у першому читанні: за - 17 депутатів, лише 2 - проти (Сергій Хлань та Олексій Мушак). 

Метою прийняття Закону України «Про внесення змін до розділу Х «Перехідні положення» Земельного кодексу України щодо продовження заборони відчуження сільськогосподарських земель» є продовження мораторію на продаж чи іншим способом відчуження земель сільськогосподарського призначення до врегулювання на законодавчому рівні процедури обігу земель сільськогосподарського призначення та розроблення необхідних нормативно-правових актів, але не раніше 1 січня 2018 року.

№5123-1 - про продовження мораторію на 1 рік. Це компромісна пропозиція голів фракцій, яку сьогодні ми всі підтримали. Хоча ми, як Радикальна партія, вважаємо, що мораторій має бути продовжений на 5 років, але якщо й на 1 рік. То таким чином протягом наступного року ми нарешті приймемо закони, які дадуть можливість бути господарями українським селянам, а не зайдам, які за 3 копійки скуплять землю. Ми б хотіли, щоб у законі було передбачено заборону на емфітевзис - це фактично безплатна передача землі за безцінь», - відмітив лідер радикалів Олег Ляшко.