друкувати


В Україну ввозитимуть без мита тільки три види агропродукції з ЄС — експерт

12 лютого 2016, 11:42

Україна дозволила безмитне ввезення тільки для трьох видів європейської агропродукції . Про це повідомив проектний менеджер аграрної реформи Нацради реформ Олег Проценко.

За його словами, вітчизняні виробники в рамках ЗВТ з ЄС отримали весь безмитний спектр — 37 позицій.

«На сьогоднішній день Україна відкрила безмитне ввезення лише для трьох категорій товарів: цукор, м'ясо і пшениця. А ми отримали натомість повний спектр — 37 позицій, з яких, за результатами 2015 року, тільки сім було вибрано в повному обсязі. Це пшениця, кукурудза, мед, овес, ячмінь та інше», — прокоментував Проценко.

Експерт додав, що українська сторона має 10 років, щоб виробник зміг зробити вибір, на який ринок йому рухатися.

Договір про Зону вільної торгівлі між Україною та ЄС набув чинності з 1 січня 2016 року. Росія для захисту свого ринку від напливу безмитних європейських товарів з 1 січня припинила для України дію договору СНД про зону вільної торгівлі та ввела мита.

Нгадаємо, раніше заступник міністра аграрної політики і продовольства з питань євроінтеграції Владислава Рутицька в ефірі радіостанції Голос Столиці розповіла, яким чином уряд планує замінити ринок Росії для українського експорту. Вона повідомила, що Україна активно освоює ринки ЄС, Азії та Африки для продажу продукції агропромислового комплексу.