друкувати


Гордійчук озвучив вимоги акції протесту аграріїв

4 жовтня 2016, 07:36

Член президії АПУ Андрій Гордійчук у інтерв'ю AgroPolit.com озвучив основні вимоги акції протесту аграріїв.

За його словами, їх мають почути, інакше негативні тенденції у галузі закріпляться. 

"Перша – залишити спецрежим ПДВ для всіх (або хоча б для тваринництва) до 1 січня 2018 року, як це і передбачено коаліційною угодою. Друга – сісти за круглий стіл з аграріями, керівництвом Аграрної партії України та галузевими асоціаціями, щоб знайти компроміс у питанні проведення земельної реформи", – повідомив він.

На його думку, акція протесту — "хороший інструмент донесення думки всієї галузі до влади".

По-іншому її проблем зараз не чують. Українські аграрії, як і європейські, виходять під стіни Ради і Кабміну відстоювати свої права працювати в нормальних умовах. У нас немає бюджетних субсидій, як в ЄС. Але сектор на них і не претендує. Для аграріїв ідеальний варіант підтримки — спецрежим ПДВ. Це не корупційний механізм. Чиновник до нього не може прикласти руку. Приберіть його — і ситуація в галузі погіршиться. Уже зараз вперше за останні 15 років спостерігаємо зменшення обсягів виробництва, наприклад, в птахівництві. Очікується спад в тваринництві та свинарстві», — пояснив політик. 

Нагадаємо, що в поданому на розгляд  парламенту проекті бюджету на 2017 рік немає відповіді на запитання за якими податковими правилами житиме галузь настпного року.  Крім того, у підготовлених урядом змінах до  Податкового  кодексу відсутній пункт про спецрежим ПДВ для АПК. Тобто зараз уряд не вважає за доцільне зберігати цей пільговий режим для галузі. Учасники  агроринку не згодні з такою позицією, тому й виходять на акцію  протесту.  Нагадаємо, що практику аграрних акцій протесту започатували у 2015 році. Тоді завдяки консолідованим діям аграріїв  з  усієї України вдалося відстояти  спецрежим ПДВ на 2016 рік.