друкувати


Заява «Українського об’єднання патріотів – УКРОП» щодо недопущення знищення українського сільгоспвиробника

4 жовтня 2016, 10:40

Політична партія «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» послідовно виступає за право українських фермерів та селян повноцінно користуватися та розпоряджатися землею. Ми переконані, що земля сільськогосподарського призначення має бути визнана національним надбанням України.

Натомість влада в Україні веде цілеспрямовану політику на знищення сільського товаровиробника. Скасування податкових пільг, відмова від спеціального режиму відшкодування ПДВ разом з ринком землі, впровадження якого може відбутися вже в наступному році, позбавлять українських сільгоспвиробників можливості виробляти якісну продукцію та конкурувати зі іноземними компаніями.

Ринок землі в його неоліберальній іпостасі перекреслює перспективи для 39 тис. фермерських та понад 4 млн особистих селянських господарств в Україні.

Обезземелення та знищення дрібного й середнього виробника означатиме, що ринок недотримає 80% овочів та фруктів, 40% м'яса, понад 80% молока.

Великі аграрні корпорації вироблятимуть лише такі високорентабельні продукти як гречка, соняшник, ріпак чи соя.

Логічним наслідком стане зростання цін на продукти харчування всередині країни.

УКРОП приєднується до всеукраїнського страйку аграріїв, які виступають проти знищення сільського товаровиробника як основи української економіки. Ми вимагаємо:

• продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення із запровадженням окремих механізмів запобігання «сірим» схемам обігу землі (емфітевзису). Ринок землі – тільки після розробки чітких запобіжників, які не дозволять концентрувати велику кількість землі в одних руках та розпродавати її іноземцям;

• відновлення податкових пільг та спеціального режиму справляння ПДВ насамперед для тваринництва, вирощування цукрових буряків, овочівництва, садівництва та виноградарства;

• перегляду орендних відносин в інтересах громадян-власників земельних паїв з урахуванням реальних ринкових ставок;

• дотримання принципу «Використовуй або втратиш» стосовно земель сільськогосподарського призначення;

• залучення інвестицій в сільське господарство з використанням механізмів довгострокової цільової оренди;

• державної підтримки створенню та розвитку обслуговуючих сільськогосподарських кооперативів з метою виходу на ринок конкурентної продукції малих та середніх товаровиробників.

Українська земля – наше національне надбання і настав час стверджувати це не тільки словом, а й ділом. Ми не повинні допустити, щоб наші чорноземи потрапили в руки іноземців чи ділків, які дбатимуть лише про власну вигоду. Патріоти – за рідну землю!