друкувати


Андрій Гордійчук: акція протесту 4 жовтня — цивілізований спосіб аграріїв відстояти свої права

3 жовтня 2016, 07:00

Аграрії дотримуються міжнародної політичної практики, відстоюючи свої права. Про це в ексклюзивному інтерв’ю Latifundist.com повідомив член Президії Аграрної партії України Андрій Гордійчук.

«Акція протесту —  хороший інструмент донесення думки всієї галузі до влади. По-іншому її проблем зараз не чують. Українські аграрії, як і європейські, виходять під стіни Ради і Кабміну відстоювати свої права працювати в нормальних умовах. У нас немає бюджетних субсидій, як в ЄС. Але сектор на них і не претендує. Для аграріїв ідеальний варіант підтримки —  спецрежим ПДВ. Це не корупційний механізм. Чиновник до нього не може прикласти руку. Приберіть його —  і ситуація в галузі погіршиться. Уже зараз вперше за останні 15 років спостерігаємо зменшення обсягів виробництва, наприклад, в птахівництві. Очікується спад в тваринництві та свинарстві», —  пояснив він.

На думку Гордійчука, акція протесту 4 жовтня —  «це цивілізований спосіб аграріїв відстояти свої права і інтереси всього агросектору».

«Почути нас —  в інтересах влади. Адже сьогодні кожен четвертий долар в Україні приносить саме АПК! В ідеалі потрібно залишити спецрежим для всього сектора. Але якщо не вийде повністю, то хоча б для тваринництва», —  зазначає він.

Ще одна вимога протестуючих —  ввести мораторій на продаж сільськогосподарської землі. Член президії АПУ переконаний, що продавати землю сьогодні —  «злочин» і в такому випадку «соціального вибуху на селі не уникнути».

У людей немає грошей, щоб її купити. Існує також величезний ризик, що, користуючись непростою економічною ситуацією в країні, іноземні компанії за копійки скуплять землю. Ми тільки говоримо про це, а Польща вже відчула надмірний інтерес (з боку німців і французів) до своєї сільськогосподарської землі. Тому на законодавчому рівні заборонила продавати землі іноземцям!», —  пояснив він.

 Член президії  АПУ Андрій Гордійчук вважає, що вільного ринку землі в Україні також заважає недосконала законодавча база.

Ви думаєте чому сьогодні країну накриває хвиля аграрного рейдерства? Знавці законодавчих лазівок вже займають цікаві майданчики. Уявіть, що почнеться, коли ринок запустять з недосконалим законодавством і повністю корумпованої судової системою? Це пряма дорога до соціального вибуху на селі! На мій погляд, з огляду на всі ці фактори, мораторій на продаж сільськогосподарської землі потрібно продовжувати ще як мінімум на 5 років", — підсумував він.