друкувати


Два реєстри дали можливість корупційному відшкодуванню ПДВ

27 вересня 2016, 18:39

Найбільш корупційним моментом в податковій системі тривалий час залишалася система відшкодування ПДВ. Вона була не лише способом крадіжки з державного бюджету мільярдів гривень, а й способом тиску на підприємців з метою вимагання хабарів за здійснення відшкодування.

Про це у своємо блозі на Економічній правді повідомив директор Інституту соціально-економічної трансформації, експерт Реанімаційного пакета реформ Ілля Несходовський.

За його словами, за перше півріччя 2016 року через відшкодування ПДВ аграріям, які використовували спеціальний режим, було відшкодовано 7 млрд грн незабезпеченого ПДВ. 

"Після викриття цього факту голова ДФС припинив відшкодування ПДВ у країні, чим завдав бізнесу значних збитків. Крім того, голова ДФС Роман Насіров, ігноруючи норми законодавства, не публікує належним чином реєстр, що створює можливості для маніпулювання своєчасністю погашення заборгованості з ПДВ. Така практика негативно впливає на наші експортні можливості, вбиваючи економіку України", ― говорить експерт.

Він підкреслює, що наявність двох реєстрів дозволяє одним платникам отримувати кошти вчасно, а інші мусять чекати по кілька місяців. Як наслідок, всі хочуть потрапити в перший реєстр. Таким чином, два реєстри ділять платників на своїх і чужих. Загалом, процес відшкодування ПДВ пояснює, чому до нас не йдуть інвестори.