друкувати


Агробізнесу не стало працювати легше — колишній аграрний міністр

27 вересня 2016, 09:00

Умови для роботи  в АПК  не поліпшилися. Про це в ексклюзивному інтерв’ю на AgroPolit.com розповів колишній міністр аграрної політики Юрій Мельник.

«Агробізнесу не стало працювати легше, особливо, в останні роки. Хоча на всіх рівнях державної влади АПК й називають хорошими словами — «локомотив» української економіки, який забезпечує стабільне постачання експортної продукції й, відповідно, — рекордне отримання валютної виручки. Але, з іншого боку, сидять, потирають руки і думають, що валютна виручка сама собою прийде, бо бізнес самотужки вивезе на експорт 40 млн т зерна, і 7 чи 8 млрд доларів прийде на рахунки. І ніхто на ділі не вникає у механізми та потреби, які є в галузі», - пояснює  колишній міністр.

Він підкрелив, що яскравий приклад цього -  формування оь  уже протягом двох років Держпродспоживслужбу.

З липня 2014 року її створюють. Та повноцінної служби й досі немає! Нагадую, це в країні, яка поставила перед собою амбітну мету — завоювати нові ринки й утримати позиції на існуючих. Фітосанітари сьогодні – у підвішеному стані. Ветеринарна служба — теж. Відбувається ліквідація старої, а ще не створено нову службу. А ще ж відбуваються процедури, за якими ми маємо право на експорт, проходять моніторингові програми, які треба виконувати та звітуватися. Сьогодні, я впевнений, більшість людей, які приймають рішення в країні, не знають про ці проблеми», – підсумував він.