друкувати


Гордійчук: Стати пасивним інвестором в українському АПК не вийде

21 вересня 2016, 14:09

Стати пасивним інвестором в сільському господарстві в Україні не вийде. Саме на цьому наголосив голова правління "Сварог Вест Груп" Андрій Гордійчук під час зустрічі членів CEO Club Ukraine: " Агробізнес в Україні: перспективи, інвестиції, можливості", що відбулася 20 жовтня в Києві.

Формат зустріч передбачав два етапи. На першому було презентовано Інфографічний довідник "Агробізнес України 2016", який надає інформацію щодо головних аспектів цього сегменту сільського господарства України; розкриває переваги його ведення, а також вказує на можливі ризики та слабкі місця; підказує сектори, в які краще інвестувати, а також допомагає спрогнозувати можливі дивіденди, які можна отримати за свої інвестиції.

На другому етапі- панельній дискусії- спікерами якої були Олексій Павленко - екс - Міністр АПК, Андрій Гордійчук, голова правління "Сварог Вест Груп" та Петро Мельник - CEO Agricom Group, обговорювалися гострі питання, які наразі вже є тією міною уповільненої дії, яка може розірвати Україну з середини.

"Ринок землі не можна ні в якому разі відкривати сьогодні у тих формах, що пропонуються нам з вами. Ми повинні усвідомити, відкинувши свої амбіції, що земля- це наша з вами Матінка. Це те, що дає можливість ідентифікувати і усвідомлювати себе українцем, та виховувати націю на патріотичних засадах любові до своєї Батьківщини. Достатнього того, що в Україна не має національної ідеї, так тепер ще хочемо свідомо позбутися національного скарбу. Окрім того, продаж землі в такий непростий час випробувань для країни призведе до її розбалансуванню, тим паче, що спекуляція у цій області вже зафіксовані, так як і непоодинокі випадки рейдерських захватів землі в Одесі і на Сході країни",- наголосив Андрій Гордійчук.

Проте не всі під час дискусіі погодилися з такими тезами. "Ринок землі необхідно відкривати, оскільки іноземним інвесторам Україна, як надійний партнер, у тому числі, до вподоби лише за таких умов"- наголосив Олексій Павленко.

Окрім цього горячого питання, піднімалися теми ГМО продукції, проблеми з водою в Україні та інше.

" В мене великі сумніви щодо того, що хтось обгрунтовано зможе довести, що та величезна шкода, яка наноситься землі від вирощування ГМО продукції того вартує. Та і саме ГМО було винайдена, для вирішення продовольчої кризи у тому числі для країн, в якому сільське господарство не має розвитку. Саме тому нам, українцям, не потрібно йти легкими шляхами, а об'єднати науку та іноваційні технології, щоб та унікальність, яку бачать в Україні не лише європейські ринки, такою і залишилася, а візитівкою країни на міжнародній арені стали високий ґатунок продукції, який стане запорукою показників високої якості життя"- наголосив Андрій Гордійчук.

Також під час дискусії з підприємцями зі сфери агробізнесу були надані, спираючись на власний досвід, практичні рекомендації, з чого потрібно починати свій шлях у цьому секторі, аби попередити та зменшити можливі ризики.

"В агросектор необхідно входити вже з тими, хто давно стоїть на ногах. В Україні існує приблизно 20 вагомих агрохолдингів до яких можна звернутися і які мають чіткі перспективи розвитку , а також вкладають в своїх працівників. Адже приємно, наприклад, коли такий потужний агрохолдінг, як "Сварог Вест Груп", приділяє багато уваги розвитку агрономіі: постійно проводяться семінари, де агрономи мають змогу підвищити рівень своєї кваліфікації"- зазначив Петро Мельник.