друкувати


В українському законодавстві відсутнє стимулювання виявлення АЧС — Лапа

21 вересня 2016, 13:13

Законодавство України побудовано так, що існує дестимулювання виявлення африканської чуми свиней (АЧС). Про це в інтерв'ю «АПК-Інформ» повідомив Голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів Володимир Лапа.

За його словами, з серпня ситуація щодо поширення АЧС територією України загострилася, при цьому очікується значна кількість випадків цього захворювання і в наступному році.

«Ситуація дуже проста: вірусу однаково - чи це господарство на 60 тис. голів, де два рівні біозахисту, або це господарство, де утримується дві свині. Або ми забезпечимо належний рівень біобезпеки, або вірус сам це зробить шляхом знищення свиней в Україні. Усім очевидно, що перший варіант набагато кращий. Зараз ми над цим працюємо, і вже досягнуто попередньої угоди з регуляторною службою щодо інструкції з утримання свиней, допрацьовуємо її з Мінагрополітики. Попрацюємо над інструкцією з перевезення свиней. Тобто ми бачимо цілий ряд проблем, які в останні роки не були врегульовані», - поінформував він.

За словами Володимира Лапи, потребують вирішення і питання налагодження процесу ідентифікації, відстежуванності подальшого руху не тільки тварин, а й готової продукції та ряд інших моментів. Можливо, для когось зміни будуть несподіваними, зазначив Голова Держпродспоживслужби, але сумнівів у тому, що вони необхідні, немає.

«Ми, наприклад, будемо ставити питання про заборону подвірного забою, щонайменше, свиней. Працюють маленькі ферми з нульовим захистом з біобезпеки, працюють ковбасні міні-цехи, а це просто порушення законодавства щодо безпечності та якості харчової продукції. Я вже не кажу про законодавство про ідентифікацію. Там де бізнес - будь ласка, реалізуй як бізнес, виконуй заходи безпеки, ми будемо допомагати. Якщо під виглядом домогосподарства - ферма на 50-100 голів, то це нонсенс, тому що саме такі ферми, які ще не перейшли в товарний сектор, але вже є джерелом поширення свиней і продукції тваринництва, є основними в зоні ризику поряд з домогосподарствами», - сказав Володимир Лапа.

Ще одне питання - контроль дикої фауни: «Ми не отримуємо інформацію про захворювання диких кабанів. Така ситуація склалася через те, що єгері зазвичай не повідомляють про померлих диких кабанів, яких знаходять в лісі, адже їм зменшують тоді ліміт на полювання. А для них полювання - це заробляння грошей. Хто буде звітувати? Законодавство побудоване так, що існує дестимулювання виявлення захворювання».

За словами Володимира Лапи, ці проблеми накопичувалися роками, але час ще не втрачений: «Ми вже розуміємо, що у нас буде значна кількість випадків АЧС і в наступному році. Це захворювання швидко не ліквідується... Але ми вийдемо на траєкторію, яка призведе до поступової локалізації захворювання АЧС».