друкувати


Єгипет офіційно не забороняв поставки українського зерна

20 вересня 2016, 17:27

Україна не отримувала офіційної інформації про заборону поставок зернових до Єгипту.

Про це повідомив глава Держслужби України з безпеки харчових продуктів і захисту споживачів Володимир Лапа на своїй сторінці в Facebook, передає Інтерфакс-Україна.

"По-перше, ніякої офіційної інформації ні від компетентних органів Єгипту, ні від посольства України ми не отримували", - повідомив він.

За його словами, в гіршому випадку мова йде не про заборону, а про встановлення нульових допусків по ріжку (ergot fungus).

При цьому в ході зустрічі Лапи з українськими торговими компаніями в Києві 15 вересня низка з них висловила готовність подавати заявки на експорт до Єгипту навіть на таких умовах.

"Поки єгипетська сторона досягла лише одного результату - тендери на закупівлю не відбуваються через нестачу заявок. Очевидно, експортери різних країн для початку спробують вивчити практику прийняття вантажу, який уже відправлений до Єгипту по попередньо укладеними договорами", - зазначив Лапа.

За його інформацією, в середині вересня в Єгипет було відправлено дві партії української пшениці на 29 і 33 тис. тонн.

"Наші подальші дії (слід очікувати, що і подальші дії українських експортерів) будуть залежати від того, чи виникнуть проблеми з прийомом українського зерна в Єгипті", - додав Лапа.

Суперечка з приводу ріжків в пшениці при поставках до Єгипту йде вже кілька місяців.

Влітку, після прийняття Єгиптом рішення про "нульовий ріжок", тендерні закупівлі зерна цією країною практично припинилися. Країни-продавці відмовлялися від участі в тендерах. Закупівлі поновилися після того, як було прийнято рішення, що допускає ввезення пшениці з вмістом ріжків на рівні не більше 0,05%.

У вересні позиція державних органів Єгипту знову змінилася. Мінсільгосп і Мінохоронздоров'я країни повернулися до правила про "нульовий ріжок".

Відповідні зміни були внесені і в тендерні умови GASC.