друкувати


До 2019 року агробізнес зможе торгувати з Британією за «старими» європейськими правилами

19 вересня 2016, 16:17

Український бізнес ще два роки торгуватиме з Великобританією за старими правилами. Про це повідомила заступник міністра економічного розвитку і торгівлі - торговий представник України Наталія Микольська.

«У Великобританії розглядають три моделі виходу з ЄС: в їх межах для України може бути своя стратегія. Але як мінімум до 2019 року наші торговельні відносини залишаться в умовах діючої угоди з ЄС. На початку 2017 року має бути якесь розуміння між Британією та ЄС, як вони рухаються. До того моменту Україна має діяти у двох площинах: оформлення наших торговельних відносин та торгівля послугами, а не лише товарами. При будь-якій моделі стосунків з ЄС наша торговельна угода має існувати. До укладення нової угоди з Великобританією можливий варіант звернутися до голови Європарламенту з проханням в застосуванні до України односторонніх преференцій за системою GSP», - говорить Микольська.

Заступник нагадала, що Британія - шоста з країн, з якою ми торгуємо в ЄС товарами і послугами.

«Кошик торгівлі з нею зростає: цього року з’явилися позиції, які стосуються овочів та фруктів, яких не було раніше. Вона важливий інвестор для України. І крім того – Британія важливий фінансовий сектор у Єврозоні», - підсумувала вона.