друкувати


Кількість випадків аграрного рейдерства виросла на 100%

18 вересня 2016, 10:04

Порівняно з 2015 р. кількість випадків аграрного рейдерства виросла на 100%. Про це в інтерв'ю АgroPolit.com рзповів голова громадського Комітету по боротьбі з рейдерством в агросекторі, радник міністра внутрішніх справ, народний депутат VII скликання, кандидат історичних наук Михайло Апостол.

За його словами, це сталося тому, що минулого року не було закону про спрощення реєстрації прав на нерухоме майно.

«Але загалом «коріння» аграрного рейдерства варто шукати значно глибше — коли окремі люди зрозуміли, що агробізнес дуже прибуткова справа. Уявіть 10 млн га державної землі, якою розпоряджається фактично незрозуміло хто: це й 470 державних підприємств, наукові заклади, які мають право постійного користування, але ефективно не використовують, це різні міністерства, інфраструктури… Так виросли великі латифундисти та мільярдери», — зазначив він.

За його слвами, рейдерство дійсно захлиснуло Україну і не тільки в аграрній сфері. Причин декілька. Перша – недосконале земельне законодавство. Друге — надмірно спрощена реєстрація і перереєстрація корпоративних прав на нерухомість, яка значно спростила роботу шахраям через нечесних нотаріусів.

«Без внесення змін у законодавство, буде дуже важко навести тут лад, а правоохоронні органи, як завжди, є заручниками», — підсумував Михайло Апостол.