друкувати


В Україні потрібно провести сертифікацію млинів

18 вересня 2016, 08:57

Для стимулювання розвитку борошномельної галузі в Україні потрібно у першу чергу провести сертифікацію млинів.Про це заявив радник голови компанії «Аграрний фонд» Сергій Сакіркін в інтерв'ю «АПК-Інформ».

«Просто крик душі! У країні офіційно понад 900 виробників борошна випускають 2,2 млн т продукції. Хто хоче, на чому хоче, де хоче може розмелювати пшеницю будь-якої якості і, називаючи це «пшеничним борошном», продавати за копійки», — зазначив Сергій Сакіркін.

За його словами, поняття продовольчої безпеки в Україні взагалі відсутнє. І рентабельність виробництва максимально близька до 0.

«В Україні працюють млини 1950-1980 рр. Для порівняння: у Німеччині 300 млинів виробляють 7,2 млн т. Борошно коштує у рази дорожче, ніж у нас, при однакових цінах на пшеницю. І хліб, відповідно, коштує дорожче. А чому, власне, хліб повинен коштувати копійки? Хто це придумав? », — додав радник голови «Аграрного фонду».
Він вважає, що стримуючим фактором розвитку борошномельної галузі України є те, що вкрай низька маржинальність цього виду бізнесу відлякує потенційних інвесторів. А власники не мають можливості вкладати кошти у модернізацію у зв'язку з тривалим терміном повернення інвестицій.