друкувати


АПК налаштоване розвивати відносини з бізнесом — Павленко

10 лютого 2016, 15:33

Важливим завданням для Міністерства аграрної політики та продовольства України (Мінагропрод) залишається забезпечення харчової безпеки країни та створення максимально сприятливих умов для ведення бізнесу. Про це повідомив міністр Мінагропрод Олексій Павленко.

В нараді також взяли учать представники аграрного бізнесу, керівництво Укрзалізниці і Міністерства транспорту та інфраструктури України.

Голова відомства наголосив, що зростання аграрного експорту — ключове завдання для галузі. Наразі Міністерство працює над створенням передумов для нарощування експортного потенціалу. При цьому одним з основних завдань залишається впровадження ефективних заходів з дерегуляції.

«Сьогодні вартість транспортно-логістичної складової складає біля 20% у експортній ціні зерна. Такий ланцюг складається з приймання/доробки на внутрішніх лінійних елеваторах, транспортних витрат та перевалки у порту. Загальна вартість таких витрат складає, в середньому, біля 800 грн на тонні зерна», — зазначив Олексій Павленко. «На сьогодні частка вартості послуг лінійних елеваторів складає 21%, транспортних витрат — 31%, витрат у порту — 47% від загальної вартості транспортно-логістичних витрат. Водночас необхідно наголосити, що завдяки заходам по дерегуляції, з вартості транспортно-логістичного ланцюга відмінено обов’язкові сертифікати (ГХІ, карантинний та ветеринарний). Їх вартість раніше складала біля 4% у загальній вартості транспортно-логістичних витрат», — розповів міністр.

Павленко акцентував увагу присутніх на готовності Уряду і в подальшому розвивати цивілізовані відносини з бізнесом та створювати максимально сприятливі умови для розвитку виробництва й інвестування в економіку держави.

«Ми відкриті щодо об’єктивної оцінки власних кроків у розвитку державної політики та планів з її вдосконалення. Міністерство зацікавлено вивчати та впроваджувати кращий досвід.Враховуючи це сподіваюся, що сьогодні будуть прийняті виважені рішення щодо врегулювання проблемних питань.Україна є й буде залишатися стабільним та надійним партнером», — зазначив він.