друкувати


Проект із децентралізації на102 млн євро запустили у Вінниці

15 вересня 2016, 15:22

Сьогодні в межах робочої поїздки до Вінниці прем’єр-міністр України Володимир Гройсман спільно з комісаром ЄС з питань європейської політики сусідства та переговорів із розширення Йохансом Ханом запустили українсько-європейський проект "U-LEAD з Європою: Програми для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку". Про це повідомляє УНН.

Програма реалізуватиметься чотири роки за фінансової підтримки Європейськго Союзу. Загалом за весь час програми планують використати 102 млн євро,

Меморандум про співпрацю в межах програми підписали представники Німецького товариства міжнародної співпраці, Мінрегіону та керівники трьох Асоціацій міст України, сільських голів та обласних рад.

"U-LEAD" – наймасштабніший проект у межах децентралізації в країні. Координація програми відбуватиметься через Центральний офіс реформ при Мінрегіоні разом із ЄС, міжнародними донорами, центральними та місцевими органами влади, задіяними у децентралізації.

Значна частина коштів піде на навчання місцевої влади на всіх рівнях. Адже один з основних напрямів програми – зміцнення кадрового потенціалу місцевого самоврядування та системна підтримка Центрів надання адміністративних послуг (ЦНАП).

U-LEAD надасть щонайменше 600 тренінгів та консультацій по всій Україні, на місцевому рівні планується створення та реконструкція до 600 ЦНАПів, а також 1800 тренінгів для їх працівників.

Партнери цього проекту та сам проект розрахований, щоб підтримати процеси розвитку та децентралізації місцевого самоврядування в Україні. Мова йде про створення офісів, центрів надання адміністративних послуг, навчання представників об’єднаних територіальних громад, реалізацію інших структурних проектів. Тобто палітра буде надзвичайно широкою, але передовсім − це є масштабна підтримка в обсязі 3 млрд грн для становлення самого процесу децентралізації влади. Вважаємо, що цей проект зробить вагомий внесок в ефективність місцевої влади. Ми вже зробили фінансову децентралізацію, наразі потрібно, щоб цим скористались ефективно, особливо, коли мова йде про контроль із боку громадян тих чи тих громад. Можливо, в майбутньому ми матимемо можливість розширювати таку підтримку", − зауважив Гройсман.