друкувати


Мораторій на ринок землі знімати не можна

15 вересня 2016, 13:07

Відкривати ринок продажу сільськогосподарських земель без вирішення кількох «гарячих» питань не можна. Таку думку на виїзному засіданні аграрного комітету парламенту у м. Батурин висловив голова земельного підкомітету ВРУ Олег Кулініч. Про це повідомляє журналіст AgroPolit.com з події.

«Давайте забувати про риторику зняття земельного мораторію. Давайте відходити від вічних розмов продавати землі. Дійсно, у фермерів і дрібного виробника немає грошей і вони не можуть її викупити. І це факт. Тому в процесі відкриття земельного ринку важливо захистити їх», - наголосив він.

За словами Кулініча, поспішати з ринком землі не варто, бо є ряд не закритих супровідних запитань.

Перше - чи зможуть іноземні інвестори набувати право володіння землею, друге - як запобігти концентрації в одних руках, третє - запобігти рейдерству, четверте – що робити із землями колективної форми власності. До речі, останнє питання вирішено у рамках законопроекту №4355. Проблема не стільки у земельному законодавстві (щодо мораторію і ринку землі). Малий фермер має мати достатню матеріально-технічну базу та кошти, аби вижити в цих умовах», - підсумував він.