Україна отримала третій транш від МВФ
Україна отримала третій транш від МВФ

Ключовий кредитор України - Міжнародний валютний фонд завершив Другий перегляд програми співробітництва з Україною з використанням механізму розширеного фінансування (EFF) і схвалив виділення нашій країні третього кредитного траншу обсягом $1 млрд. Про це повідомляє УНІАН.

"Таким чином, загальний обсяг фінансування, вже виділеного Україні за програмою, складає $7,62 млрд", - йдеться в повідомленні.

У своєму коментарі президент України Петро Порошенко привітав виділення третього траншу кредиту.

"Я вітаю щойно ухвалене позитивне рішення Ради директорів МВФ про продовження програми співробітництва з Україною та виділення додаткових обсягів фінансової допомоги", - заявив президент.

За словами президента, рішення Фонду відкриває шлях до виділення фіндопомоги з боку США в обсязі $1 млрд, а також від Євросоюзу - макрофінансової допомоги в рамках додаткових ще 600 млн євро, інших міжнародних фінансових організацій.

"Також, що ще важливіше, воно відчиняє вікно можливостей для залучення іноземних інвестицій в українську економіку", - наголосив Порошенко.

Президент переконаний, що позитивне рішення МВФ свідчить про те, "що світ визнає - в Україні відбуваються реформи, в Україні відбуваються якісні і позитивні зміни і країна рухається в правильному напрямку".

"Це висока оцінка як економічних реформ, так і перших наших результатів і кроків у боротьбі з корупцією. Антикорупційна стратегія і практика теж є вагомим критерієм, за яким МВФ приймає рішення про кредитування", - написав глава держави.

Порошенко також відзначив, що резолюція Фонду - це також сигнал агресору, який намагався нам поставити палки у колеса навіть на сесії Ради керуючих МВФ.

"Спроби Росії підірвати солідарність МВФ з Україною і зірвати рішення про транш - провалилися. Кремль програв у цій операції", - наголосив президент.

Поточна програма співпраці з МВФ була прийнята в березні 2015 року терміном на 4 роки з обсягом фінансування $17,5 млрд. У 2015 році Україна отримала два транші загальним обсягом $6,7 млрд і очікувала отримати третій у розмірі $1,7 млрд, проте в силу політичних подій осені 2015 і зими 2016 року, які призвели до зміни уряду, доля третього кредитного траншу і виконання всієї програми співробітництва в цілому опинилися під загрозою зриву. Українське питання залишалося невирішеним аж до кінця серпня через традиційні канікули у МВФ. На початку вересня глава департаменту зовнішніх зв'язків Джеррі Райс повідомив, що Україна залишається на порядку денному роботи фонду та рішення за програмою співпраці буде прийнято у другій половині вересня.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

10 жовтня 2016
Оголошено умови для отримання траншу від ЄС
Європейський Союз очікує від України скасування заборони на експорт лісу та врегулювання щодо соціальної допомоги внутрішнім переселенцям для надання...
4 жовтня 2016
МВФ вимагає до кінця року прийняти закон про обіг земель
До кінця 2016 року парламент повинен прийняти закон про обіг земель сільгосппризначення, який відкриє дорогу до вільного ринку купівлі-продажу землі....
16 вересня 2016
Нацбанк повідомив про отримання третього траншу
Третій транш у розмірі $ 1 млрд перерахували Національному банку України. Про це повідомляє прес-служба Нацбанку. 15 вересня глава НБУ Валерія...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...